“Fa més de 75 anys que atenem als nostres clients amb la mateixa il·lusió del primer dia. Quan vam néixer mai vam poder imaginar que el negoci arribés tan lluny, però com tot a la vida, ha arribat el moment de dir adeu”.

Així comença una carta des d’on la Boteria Torner, una de les empreses de botes més icòniques del Penedès, anuncia que tanca les portes del negoci. “Arriba el moment de jubilació i d’obrir una nova etapa de la nostra vida”, justifiquen en l’escrit al qual ha tingut accés Vadevi. I continuen anunciant la data en què abaixaran definitivament la persiana: el pròxim 1 d’abril de 2023.

En l’escrit agraeixen “de tot cor” el suport dels clients “que ens han estat fidels tots aquests anys”, i parlen de col·laboradors, proveïdors i totes les persones que “s’han creuat a la nostra vida”, gràcies, assenyalen, “al nostre ofici tan estimat”. Signa Agustí Torner Samper, actual gerent i vuitena generació de la saga.

Sigui com sigui, tot i anunciar el fi d’una etapa, l’empresa també anuncia que estaria enmig d’un procés de traspàs de coneixement sobre la producció de botes i de la cartera de clients a una empresa del sector que pugui assegurar, diuen, el subministrament de botes als clients que ho necessitin.

Botes del negoci dels Torner | Foto: Boteria Torner

Els orígens de ‘Torner’

L’any 1739 el boter Simó Torner es va casar amb la també filla de boter Teresa Estalella, donant així continuïtat al taller de la família Estalella, que aviat derivaria cap a la nissaga dels Torner.

Pels volts de 1950, Josep Torner i Jove (sisena generació) i el seu fill Josep Torner i Martí van decidir obrir un nou taller a Vilafranca del Penedès, i es el 1998 quan es fa el trasllat a Sant Cugat Sesgarrigues, on Boteria Torner es troba actualment, essent Agustí Torner Samper el seu gerent, vuitena generació.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: La bota del racó a gener 25, 2023 | 14:05
    La bota del racó gener 25, 2023 | 14:05
    Gràcies per mantenir el nom correcte bota i no canviar-lo per "altres". Malauradament per la nostra llengua hem arribat a aquest punt, que cal regraciar qui escriu i parla bé. Hi ha partidaris de no corregir mai les incorreccions de la llengua catalana (Ep ! De les altres és diferent !) Però ningú priva d'agrair cada vegada que es fa servir bé el vocabulari i la gramàtica de la nostra llengua. Un cop secrit això, tant de bo l'empresa Torner trobi seguidors de la seva tasca durant el procés de traspàs i no és perdi el llegat d'aquesta empresa amb origen al segle XVIII.
  2. Icona del comentari de: Joaquim Vidal Lluís a gener 26, 2023 | 10:05
    Joaquim Vidal Lluís gener 26, 2023 | 10:05
    Aquesta família té arrels familiars,a Vilalba dels Arcs, Terra Alta,gràcies,per la vostra complicitat i treball,en el món del,vi,des de Vilalba dels Arcs
  3. Icona del comentari de: Anònim a gener 28, 2023 | 18:04
    Anònim gener 28, 2023 | 18:04
    Joan Amposta Xofer de les Serradores la Comba Arbúcies mols camions de fusta i portaré, però ancara era a Vilafranca ala via del tren, fa mols Anys jo tenia 32 i amb el Barreiros cap a Vilafranca. Els Torners quina família tant maca el avi Pepet el Josep i el Agustí. Ting 79 Anys i recordo cuan sa avia descarregat tothom esmorzabam travalladors i amos i quins tragos de bon vi. Disfruteu de la jubilació jo fa 16 Anys Que ja estic jubilat i sa acabat el fer de camioner.Molta Salut .

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa