VadeVi
La tecnologia esdevé una arma necessària contra l’ofec burocràtic a la vinya

La càrrega burocràtica d’explotacions agràries i cellers fa temps que es troba en el punt de mira. En les protestes de la pagesia de fa més d’un any ja s’avisava que la quantitat de paperassa a gestionar que tenien els productors pesava cada vegada més. Fins i tot, en alguns casos es titllava d’innecessària o d’excessiva. Unes declaracions que no passen desapercebudes en el sector del vi i la vinya, on la gran majoria són petits productors que lluiten en contra el temps, ja que a molts d’ells els falten hores del dia per gestionar vinyes, productes i paperassa. Lluny de l’esperança que aquestes mesures s’acabin reduint, el sector està d’acord a afirmar que aniran a més. Davant la situació, algunes empreses posen a l’abast de productors i elaboradors eines digitals que els permeten jubilar el paper i el boli i integren cada vegada més els processos feixucs que hi ha darrere les exigències burocràtiques. Sembla, doncs, que en un sector tradicional com el vi, la digitalització arriba per posar remei a un problema estructural i són cada vegada més els pagesos i elaboradors que la consideren un salvavides.

“Nosaltres fem vi, no omplim papers”, exclama Josep Serra, del celler La Vinyeta. A parer seu, la gran quantitat de burocràcia que s’ha de gestionar per a diferents administracions és una càrrega important de feina que es menja les hores que voldrien utilitzar per elaborar el vi. El sector està ple de petites i mitjanes empreses per les quals la despesa de temps i personal dedicats a emplenar formularis sembla pràcticament inassumible. “La digitalització és la solució”, continua Serra, qui reconeix que gràcies a programaris i aplicacions específiques aquests processos s’automatitzen. La seva eina de gestió és Anawin, una aplicació creada a Batea per Toni i Miquel Altés dos germans criats al sector que van decidir aportar el seu granet de sorra al món vitivinícola amb la seva formació tecnològica. El celler La Vinyeta no són els seus únics clients, de fet, en una conversa amb Vadevi, Toni Altés assegura que “més del 80% del raïm que es cultiva a Catalunya passa per Anawin en algun moment de la cadena”. En aquest sentit, l’aplicació es presenta com la solució integral als problemes burocràtics tant de pagesos com de cellers.

Tant cellers com explotacions agràries responen a més de cinc entitats i administracions públiques diferents, fins i tot alguns arriben a la desena. “Necessiten la mateixa informació, però mastegada de maneres diferents”, concreta Serra. En aquest context, aplicacions com Anawin són essencials per a poder presentar tots els papers a temps, ja que des d’un mateix servidor es connecta amb totes les plataformes digitals de les entitats públiques i permet gestionar la paperassa amb un sol clic, des del mòbil “i sense necessitat que hi hagi cobertura”, afegeix Altés. D’aquesta manera, el programari s’adapta a les necessitats del celler i de l’explotació agrària i dona una visió de 360 graus de tot el que està passant a temps real: “La idea darrere la nostra empresa és democratitzar la tecnologia perquè estigui a l’abast de tothom, siguis gran o petit”, remarca Altés, qui confirma que “si la majoria dels tràmits es poden automatitzar és un error no fer-ho”. Així doncs, empreses tecnològiques d’arreu -amb Anawin al capdavant segons les opinions del sector-, aconsegueixen posar solució a la bretxa entre la gran exigència burocràtica de les administracions públiques i els recursos limitats dels pagesos i elaboradors.

Miquel i Toni Altés, fundadors d'Anawin | Cedida (Anawin)
Miquel i Toni Altés, fundadors d’Anawin | Cedida (Anawin)

La digitalització del quadern de camp

Sense dubte, un dels documents més sonats durant les protestes dels pagesos de principis del 2024 va ser el quadern de camp. De fet, es podria determinar com una de les primeres tasques burocràtiques que havien de fer els pagesos del segle passat. La llibreteta en la qual s’apuntava tot allò que era necessari per al funcionament de la vinya ara és una eina bàsica. Els agricultors l’utilitzen per acreditar les tècniques de cultiu aplicades i la comercialització dels productes davant del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE). Aquesta és la informació auditada pels tècnics inspectors del Consell durant les visites. És per això, que el bon funcionament del quadern de camp és essencial i la digitalització juga un paper clau en la seva correcta implementació. “Tots els controls i tots els processos queden registrats dins l’aplicació que automàticament crea el quadern de camp”, explica Miquel Llordes, de la cooperativa Vinícola de Sarral. D’aquesta manera, l’expert confirma que la millora és evident, ja que era molt més complicat “fer-ho tot a mà com abans”.

“Ja no només és la paperassa que presentes a l’administració, sinó tot el funcionament intern de l’explotació”, descriu Toni Altés. Precisament, l’objectiu de democratitzar la tecnologia que es van marcar els dos germans de Batea també exigeix intentar millorar el funcionament intern de cellers i camps. No es tracta tan sols del quadern de camp o de la gestió dels productes que entren i surten d’un celler, sinó del control absolut sobre tot allò que passa dins les parcel·les i la documentació de totes les possibles situacions. “Tenim mètriques tan concretes com la quantitat de diners que guanyes per cada hora treballada en el cultiu de vinya”, recorda Altés. Paral·lelament, Anawin també ofereix la gestió del personal a través de la mateixa plataforma: “Era essencial per nosaltres tenir-ho tot al mateix lloc”, explica el fundador de la companyia. Una opinió que comparteixen la resta dels entrevistats per aquest diari, els quals valoren positivament poder controlar-ho tot des d’un mateix espai, sense anar canviant d’aplicació.

Unes mans agafen un raïm en el moment de collir-lo durant la verema 2024 al Penedès | ACN

La tercera edat i la intel·ligència artificial

No és cap secret que el sector vitivinícola està envellit. En molts casos, les persones al capdavant de les explotacions agràries ja s’haurien jubilat si treballessin en un altre sector. És per això que tot i que la burocràcia va en augment, encara hi ha certa reticència a deixar de fer les coses a mà. Per a Llordes, la digitalització és necessària, però reconeix que “cal tenir en compte la gent gran”. En aquest sentit, l’expert assegura que l’èxit d’aquestes aplicacions depèn de la facilitat que tinguin per arribar a la part més envellida del sector. Anawin intenta apropar-se als pagesos de la vella escola a través de funcionaments molt senzills i amb l’ús de la intel·ligència artificial, un concepte que de primeres pot semblar antagònic a la tercera edat, però que “hem provat que funciona”, diu Altés. Des de la mateixa empresa han unit la IA amb WhatsApp, una eina que “qualsevol sap fer servir”. Així, quan un pagès vol entrar algunes dades a l’aplicació només ha d’enviar un missatge de veu a aquesta i automàticament es genera un text que es penja directament al lloc adequat.

La burocràcia ha esdevingut una realitat inevitable en el sector vitivinícola, però també ho ha fet la tecnologia. Serra, del celler La Vinyeta, destaca que, tot i el caràcter tradicional del món del vi, “també és molt innovador”. Eines digitals com Anawin ajuden els viticultors i elaboradors a agilitzar tràmits i exercir un control sense precedents sobre les seves parcel·les. En definitiva, el sector ha acceptat la paperassa, però gràcies a la tecnologia, ho fa amb la determinació d’optimitzar-ne la gestió.

Més notícies
Notícia: La revolució del reg intel·ligent a la vinya
Comparteix
El projecte Sensoreg demostra com la informació en temps real pot ajudar a gestionar millor un recurs tan escàs com l’aigua
Notícia: Els millors vermuts de Catalunya fan escala a Palamós
Comparteix
La sisena edició de la fira de la localitat costanera permetrà tastar productes premiats en l'última edició dels Premis Vinari
Notícia: Txakolí, el vi que regala el Cantàbric
Comparteix
La DO Bizkaiko Txakolina ha presentat a Barcelona les darreres tendències dels vins més característics del País Basc
Notícia: La Primavera del Cava: un mes dedicat a la cultura del cava i la natura
Comparteix
En el festival que organitza la AECAVA hi participen setze cellers elaboradors de cava de les comarques de l'Alt Penedès, l'Alt Camp i la Conca de Barberà

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa