VadeVi
Teixar de Vinyes Domènech primer «Vi de finca» de la DO Montsant
  • CA

El Teixar de Vinyes Domènech és el primer vi de la DO Montsant i el quart de Catalunya que se li concedeix la prestigiosa qualificació de “vi de finca”. Es tracta d’un reconeixement, concedit per l’INCAVI, que a més de les característiques singulars i climàtiques, distingeix els vins de raïms procedents d’una mateixa finca en propietat, que segueix uns protocols més exigents per part de la DO, quant a producció, rendiments i puntuacions per la seva qualificació i que tenen una categoria i un prestigi tant nacional com internacional al llarg de deu anys.

La finca de Teixar de Vinyes Domènech ve del nom d’un paratge de Capçanes conegut com la Font del Teixar, té una superfície de 3 ha reunides en un total de 9 petites parcel·les i es troba ubicada en un espai natural protegit, entre la serra de Llaberia i el Montalt. En aquesta zona, envoltada de muntanyes amb boscos de pins i sotabosc mediterrani, l’orografia és molt irregular, fet que afavoreix la intensitat dels vents i una menor insolació, oferint un microclima únic.

Un microclima i un sòl únics

Les vinyes reconegudes són vinyes velles de garnatxa negra i garnatxa peluda, autòctona de les comarques tarragonines, i molt escassa; vinyes de molt baixa producció i de viticultura ecològica i biodinàmica.

Vinyes que creixen en un clima en què predominen els vents humits de llevant a l’estiu, i dels vents freds i secs del nord, principalment el mestral, anomenat aquí serè o cerç, que entra per la depressió de l’Ebre, a la primavera i l’hivern. Les pluges són escasses, entre 350 i 500 litres anuals, més abundants a la tardor i la primavera. Aquest microclima retarda el cicle vegetatiu de la planta i afavoreix una maduració més lenta que proporciona la màxima expressió a la Garnatxa.

D’altra banda, els sòls, pedregosos calcaris, en coster tenen un pendent de moderat a fort, entre 10-35% d’inclinació i una orientació nord-sud. Aquests trets diferenciadors proporcionen singularitat i tipicitat al vi. Tot plegat és el què ha permès a aquestes vinyes complir amb els requisits exigits per obtenir aquest important reconeixement.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa