VadeVi
El temporal de pedra afecta greument les vinyes de la Terra Alta

La pluja i pedregada que ha afectat aquest dimecres a la Terra Alta hauria afectat fins a 3.000 hectàrees de vinya a la zona entre Batea i Caseres, podent provocar pèrdues de producció d’entre el 30% i el 80% de raïm depenent de la finca, segons denuncien els viticultors del territori i el sindicat Unió de Pagesos.

El cert és que aquest temporal arriba en un moment delicat per la vinya, quan ja el raïm està format i s’ha fet la feina d’esperonar o netejar les fulles que l’envolten per deixar que hi arribi més l’escalfor del sol i s’airegin els grans evitant problemes de fongs. Recordem que aquesta mateixa zona va patir també forts temporals durant el passat mes de setembre que també van fer malbé part de la collita de l’any.

Les vinyes de Manel Palau afectades pel temporal al terme de Caseres | UP

“Com un huracà que ha fet molt mal”

El responsable de la vinya i el vi d’Unió de Pagesos a la Terra Alta, Marc Paladella, apuntava a ACN que la zona més afectada és entre el municipi de Caseres i Batea fins al riu Algars, on comença el terme municipal de Maella. La primera estimació és que la pedregada hagi afectat unes tres mil hectàrees sobretot de vinya. “Depèn com estigui plantada ha afectat d’una manera o d’una altra”, ha apuntat. Però el 90% de les vinyes ja havia retirat les pampes i ha estat un mal moment perquè li caigui a sobre una pedregada que Paladella ha descrit com “un huracà”.

“Molt mal. La meitat del raïm està xafat i aquests grans s’assecaran i la resta se suposa que podran veremar, però veurem perquè la planta està molt matxucada. No ho sabem i si tenim problemes de míldiu, no podrem tractar”, ha advertit Paladella. En alguns punts van caure fins a 80 litres en menys de mitja hora. “L’aigua no drenarà, almenys durant un parell de dies i no sabem què pot passar”, ha insistit.

Les tronades són habituals a la zona però estes pedregades intenses passaven cada molt. “Portem tres anys seguits i no sé si és canvi climàtic o què és, però no és massa normal. Batea no era molt perjudicada amb la pedra i ara cada any quan no és una cosa és una altra”, ha assenyalat el responsable del sindicat agrari. Els pagesos continuen quantificant els danys, també als camins i bancals i en algunes explotacions d’olivera intensiva, on ha fet caure bona part de les olives a terra. Encara hi ha finques on no s’ha pogut accedir.

També al municipi de Batea la tempesta va tombar alguns arbres i es van patir algunes inundacions en baixos d’habitatges i algun edifici municipal.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Manel Palau a juliol 09, 2022 | 13:50
  Manel Palau juliol 09, 2022 | 13:50
  La foto que surt es d'unes vinyes al terme municipal de Caseres,no a Batea. Soc el propietari,per això ho sé de primera mà
  • Icona del comentari de: evicens a juliol 09, 2022 | 14:32
   evicens juliol 09, 2022 | 14:32
   Gràcies Manel, ho actualitzem.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa