El vi i la vinya, protagonistes del TERMCAT

L'organisme que normalitza els neologismes i fa un assessorament terminològic amb diàleg constant amb especialistes publica online 46 noves fitxes d'aquesta temàtica

El TERMCAT publica en línia la Terminologia de les varietats vitivinícoles, un recull de 46 fitxes dedicades als ceps, els raïms i els vins de les denominacions d’origen (DO) catalanes.

D’una banda, el recull conté les fitxes que corresponen a les 42 varietats que estan autoritzades a Catalunya d’acord amb el Reial decret 740/2015, de 31 de juliol, pel qual es regula el potencial de producció vitícola. Aquestes fitxes inclouen un total de 69 termes catalans (albarinyo, cabernet sauvignon, garnatxa tintorera, gewürztraminer, malbec, montònec, pedro ximenes…) amb definicions i notes, i equivalents en castellà, francès i anglès, principalment, però també, puntualment, en gallec, portuguès, italià, alemany o occità. Pel que fa a les definicions, en cada fitxa s’han recollit tres conceptes diferents: el cep, el raïm i el vi.

D’una altra banda, hi trobem 4 fitxes de criteris generals que expliquen el tractament en català de qüestions lingüístiques lligades a aquesta terminologia, com ara el gènere gramatical assignat als noms dels ceps, els raïms i els vins; l’ús de la majúscula i la minúscula en escriure aquests noms; el tractament donat als manlleus, o la consideració de la sinonímia i les variants lingüístiques documentades. A més d’aquestes fitxes de criteris generals, en les fitxes terminològiques es detallen els criteris específics aplicats en cada cas.

Nou comentari