El TERMCAT publica en línia la Terminologia de les varietats vitivinícoles, un recull de 46 fitxes dedicades als ceps, els raïms i els vins de les denominacions d’origen (DO) catalanes.

D’una banda, el recull conté les fitxes que corresponen a les 42 varietats que estan autoritzades a Catalunya d’acord amb el Reial decret 740/2015, de 31 de juliol, pel qual es regula el potencial de producció vitícola. Aquestes fitxes inclouen un total de 69 termes catalans (albarinyo, cabernet sauvignon, garnatxa tintorera, gewürztraminer, malbec, montònec, pedro ximenes…) amb definicions i notes, i equivalents en castellà, francès i anglès, principalment, però també, puntualment, en gallec, portuguès, italià, alemany o occità. Pel que fa a les definicions, en cada fitxa s’han recollit tres conceptes diferents: el cep, el raïm i el vi.

D’una altra banda, hi trobem 4 fitxes de criteris generals que expliquen el tractament en català de qüestions lingüístiques lligades a aquesta terminologia, com ara el gènere gramatical assignat als noms dels ceps, els raïms i els vins; l’ús de la majúscula i la minúscula en escriure aquests noms; el tractament donat als manlleus, o la consideració de la sinonímia i les variants lingüístiques documentades. A més d’aquestes fitxes de criteris generals, en les fitxes terminològiques es detallen els criteris específics aplicats en cada cas.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa