VadeVi
Torelló vol créixer a partir de raïm propi
  • CA
Una guineu, un gripau i una libèl·lula per equilibrar l’ecosistema de Caves Torelló

!--akiadsense-->

Torelló vol créixer “però sempre a partir de raïm propi”, segons afirma Toni de la Rosa Torelló, codirector amb el seu germà Paco d’aquestes caves familiars penedesenques que presideix la seva mare Ernestina. De fet, encara no han culminat la plantació de tota la seva gran finca de Gelida. La passada primavera van plantar sis noves hectàrees de les varietats macabeu, xarel·lo i pinot noir, la qual cosa va suposar una inversió de 140.000 euros. Ara compten amb 86 hectàrees de vinya plantades. La Finca Can Martí pertany a la família Torelló des de 1395 i ocupa 135 hectàrees a l’Alt Penedès. Conreen les varietats de raïm blanc macabeu, xarel·lo, parellada, chardonnay i subirat parent; i les negres cabernet sauvignon, merlot, pinot noir i sirà.

Aquesta ha estat la seva tercera verema ecològica a la Finca Can Martí, i la primera acollida a la nova marca Corpinnat. Fins i tot s’estan plantejant la transició a l’agricultura biodinàmica. De la present verema esperen obtenir 350.000 ampolles de cava i 150.000 de vi tranquil. Torelló només elabora caves Reserva (més de 15 mesos de criança a l’ampolla amb les seves mares) i Gran Reserva (més de 30 mesos de criança) i compten amb dos caves de Paratge Qualificat (el Gran Torelló i el 225). Des d’aquestes caves afirmen que aquesta verema el raïm ha presentat un “molt bon estat sanitari, llevat d’algun molt petit focus de míldiu”. Afegeixen que l’anyada ha estat tranquil·la climatològicament parlant, i que ha estat “ideal” per elaborar caves de llarga criança. A Torelló fan la verema manual, en petits remolcs de 2.500 quilograms i en caixes de 25 kg. Aquesta verema, a més, estan fent assajos de vinificació en atuells ceràmics i també han vinificat un chardonnay per elaborar un vi tranquil que sortirà al mercat de cara a la primavera vinent.

Toni de la Rosa Torelló
Toni de la Rosa Torelló | Ramon Francàs

!--akiadsense-->

Des de fa temps que a Torelló estan apostant per la cura mediambiental. Fins i tot han fet un estudi de la biodiversitat de la seva finca de Can Martí realitzat per un biòleg ambiental, per tal d’avaluar la riquesa i diversitat d’espècies, tant d’animals com vegetals, i descriure’n les més abundants segons l’hàbitat on viuen. L’observació que s’ha fet de determinades espècies d’interès ambiental o poblacions molt elevades d’algunes d’elles “indiquen les bones pràctiques agrícoles que s’utilitzen en el cultiu de la vinya a la Finca Can Martí, sent això essencial per l’equilibri de l’ecosistema de la pròpia finca i, en conseqüència, del Penedès”. Torelló afirma que fa més de 20 anys que porten a terme pràctiques respectuoses amb el medi ambient. A la seva propietat hi són presents més de 50 espècies vegetals, entre elles, el cep, l’olivera, el pi, el roure, l’alzina, el pollancre, el salze, l’àlber, esbarzers, cua de cavall, heura, ginesta, fonoll, xicoira, orenga o farigola. D’altra banda, s’han identificat més de 30 espècies d’animals, entre elles, el tord, el gaig, el pardal, l’aligot, la cadernera, el pinsà, el bernat pescaire, l’oreneta, el puput, la garsa, l’ànec, la perdiu roja, el dragó, el llangardaix comú, la sargantana ibèrica, la tortuga de rierol, la serp d’aigua, la salamandra, la granota roja, el tòtil i la serp de collaret, així com molts artròpodes (insectes i aràcnids).

Si l’any passat a Torelló van instal·lar uns singulars ‘hotels’ per a insectes a les vinyes amb l’objectiu de contribuir a la biodiversitat (més que hotels semblen complexes turístics de luxe, resorts, per a insectes), enguany hi han col·locat quatre ruscos amb 100.000 abelles “per contribuir a l’ecosistema”. Des de Torelló es recorda que “les abelles juguen un paper cabdal en la sostenibilitat de la biodiversitat, donada la seva funció pol·linitzadora. No és l’únic insecte que pol·linitza però si un dels mes eficaços”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa