VadeVi
Torre de Capmany Garnatxa Velles Soleres: la musa dels cellers Pere Guardiola
  • CA
El celler Pere Guardiola
El celler Pere Guardiola es va endur el Vinari d’or al Millor Vi dolç 2018 | Jordi Play

!--akiadsense-->

El Vinari d’Or pel Millor Vi de Postres, Dolç i/o Ranci sempre és un dels més renyits i difícils d’escollir pel jurat del concurs, perquè es troben que Catalunya compta amb una llarga tradició d’elaborar aquest tipus de vins, amb una gran qualitat i un saber fer artesanal esplèndid. I tampoc és la primera vegada que l’Empordà trepitja l’escenari per aquest dolç guardó, ja que les garnatxes dolces de la zona són una autèntica delícia!

En aquesta edició, els cellers Pere Guardiola amb el Torre de Capmany Garnatxa Velles Soleres ha estat el triomfador, i del qual destaquem un gust exquisit, tot ell harmònic en la forma i en el fons: des del color ataronjat, l’olor de fruits secs i fruita confitada, caramel·litzada, gràcies a l’envelliment oxidatiu que també ens deixa uns records torrefactes, per a completar l’experiència. Combina la dolçor i el ranci amb excel·lència, mantenint la frescor i l’elegància de les grans garnatxes.

La recepta de l’èxit:

2 varietats autòctones: Garnatxa blanca i roja

25 Ha. de vinyes pròpies

Alcohol vínic

Dipòsits d’acer inoxidable

Una mitjana de 12-13 anys d’envelliment en velles botes de fusta i soleres antigues

La garnatxa dolça de l’Empordà és com la llenceria fina: sofisticada, elegant, sedosa, seductora, una musa… en resum, una de les coses úniques de les que mai cansen i es reserva per ocasions especials. “Però si que s’ha de reivindicar que llueixi en més ocasions gastronòmiques, bé el consum és molt minoritari”, explica Marta Pairó, la cinquena generació al capdavant del celler, que defensa el seu maridatge amb diferents plats i situacions.

Torre de Capmany

!--akiadsense-->

Els cellers Pere Guardiola i els seus vins són el reflex fidel de tota una història familiar que ha evolucionat fins aconseguir una diferenciació i una personalitat pròpies, lligades estretament amb la terra que els ha vist néixer i créixer: l’Empordà. El Torre de Capmany Velles Soleres es fa majoritàriament amb garnatxa blanca i una pinzellada de roja. Es deixen fermentar en dipòsits d’acer inoxidable, controlant la temperatura, fins a arribar a un mínim del 5% d’alcohol i obtenir una concentració de sucres al voltant dels 130-150 gr. Aleshores, s’enriqueix amb alcohol vínic fins a una graduació de 15,5%, i es deixa envellir durant 12-13 anys en un sistema tradicional empordanès de velles soleres.

Un dels patrimonis més valuosos d’aquest celler són precisament aquestes velles soleres, unes botes que es troben als antics dipòsits de ciment que a principis dels anys 40 va construir Pere Guardiola, el besavi de la família. D’aquest vi s’embotellen unes 1.500 ampolles cada any i mig, amb cura de no buidar del tot la solera per poder continuar perpetuant el sabor i la història de la casa.

Així doncs, temps i molta paciència es necessiten per a l’elaboració d’aquesta garnatxa, a la qual s’ha de dedicar una mitjana de 12 anys per veure-la sortir dels bocois familiars. “Una joia”, segons la Marta, que recorda les paraules del seu pare que sempre diu que fer aquest vi és “com el negoci del Robert de les cabres” per tot el temps que requereix. Ja se sap, les coses bones es fan esperar, i no dubteu que en aquest vi dolç es captura la meravella de les garnatxes de l’Empordà, representant el cercle de la vida i l’amor per aprendre dels que van precedir i inspirar la tradició familiar dels cellers Pere Guardiola.

Preu aproximat: 18 €

Cellers Pere Guardiola. Ctra. Girona, 602, Km 2,9 – 17750 Capmany (Girona)

Tel. 972 549 096 – [email protected]

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa