Torre del Veguer revela una de les sorpreses anunciades per aquest any, la posada en marxa del projecte d’elaboració d’un vi negre de qualitat al cup de pedra del 1413 que va ésser utilitzat pels frares de l’ordre de Sant Jerònim de Montolivet, que es van establir a principis del S.XV a la Quadra dEscortei, quan Bertran Nicolau va obtenir lautorització del Papa Benet XIII per fundar un monestir Jeronim a la diòcesi de Barcelona.

Un dels objectius daquest projecte és posar en valor la història que guarda la Torre del Veguer, documentada ja entre el 1318 i el 1359. Als escrits d’aquesta època s’explica que hi havia vuit “focs”, petites llars que servien tan sols per dormir. La Quadra dEscortei representa que l’edifici d’ús comunitari, on els habitants daquests 8 focs cuinaven i xerraven, passaven el fred de l’hivern amb grans fogueres o es protegien de la calor de lestiu.

Per la realització daquest projecte ha calgut refer completament el cup, respectant els materials originals, atès que en una prova amb aigua es van perdre més de 3000L en 24h. Després de fer recerca per trobar els materials adequats, és van fer proves amb vi a 3 prototips de cups. Finalment es va decidir no alterar la pedra original, es van buidar les juntes amb martell i cisell per reomplir-les amb argila i segellar-les amb morter de cal, els materials que s’empraven a l’època.

Vinificació respectuosa

La vinificació del vi del cup dels Jerònims intentarà ser fidel a lelaboració que feien els frares, destacant el mínim ús possible de SO2, per mantenir lessència del projecte. Es comença collint a mà i en caixes els 4.000kg de raïm cabernet sauvignon de la parcel·la Mas de les Catalunyes, en el punt de maduració òptim i refredant-lo durant 48h en una cambra frigorífica.

Continuem despalillant i entrant la pasta directament al cup de pedra on es fa una maceració pre-fermentativa per extreure més color i aromes durant 2-3 dies. Quan ja haurà arribat als 14-15C i inocularem els llevats.

La fermentació durarà aproximadament una setmana i s’acabarà al mateix cup. 3 cops al dia es trencarà el barret que forma la pellofa surant damunt el most per evitar que s’assequi i es generin olors desagradables. En acabar es treurà el vi i la pasta del cup manualment amb caixes i politja.

Posteriorment, el procés d’elaboració continuarà de forma habitual, amb una criança en botes de roure francès durant 12 mesos. Serà un nou vi de Torre del Veguer, diferenciat dels 2 que elaboren actualment, l’Eclèctic, un cupatge de cabernet sauvignon i petit syrah, i Raïms de la Immortalitat, un vi de reserva amb la firma de Salvador Dalí a letiqueta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa