VadeVi
Torres aspira a superar el 60% de reducció d’emissions de CO2 l’any 2030
  • CA

Família Torres revisa a l’alça l’objectiu de reducció d’emissions de CO2 per ampolla per al 2030 i el fixa en el 60% com a mínim respecte al 2008, amb la voluntat d’arribar al 70% gràcies al projecte de reforestació de la Patagònia xilena. El celler redobla així el seu compromís ambiental per contribuir a mitigar la crisi climàtica i encaminar-se cap la neutralitat d’emissions abans del 2040. Segons el balanç auditat de la petjada de carboni corresponent a l’any 2020, Família Torres ja ha reduït el 34% de les emissions de CO2 per ampolla en tot l’abast, que contempla tant les emissions directes com les indirectes generades en el cultiu del raïm, la producció de vi i l’envasat, la distribució, el consum i els residus generats després del consum.

Els factors que més han contribuït a aquesta reducció d’emissions han estat l’increment d’energies renovables per part del celler i dels seus proveïdors –Família Torres produeix actualment el 30% de l’energia que consumeix al seu celler de Pacs del Penedès–; l’aprofitament més gran de la caldera de biomassa instal·lada en aquest celler, que li ha permès suprimir pràcticament tot el consum de gas natural; l’aplicació de mesures d’eficiència energètica a totes les seves instal·lacions, o la implantació del teletreball i consegüent disminució dels desplaçaments i dels viatges comercials, una tendència que possiblement es mantindrà un cop superada la pandèmia.

Miguel A. Torres, president de Família Torres comenta que Tot i ser un any anòmal degut a les restriccions imposades per la pandèmia, hem continuat esforçant-nos no només per reduir les nostres emissions de CO2 sinó per absorbir CO2 de l’atmosfera mitjançant la reforestació. També hem iniciat un projecte de viticultura regenerativa amb l’objectiu d’incorporar carboni al sòl i que això contribueixi amb un 2 o 3% a la reducció de les nostres emissions”.

El programa Torres & Earth, que va impulsar Miguel A. Torres el 2008 amb el compromís de destinar-hi cada any l’11% dels beneficis, s’articula en tres pilars: reduir les emissions, adaptar-se a la nova realitat climàtica i influenciar el sector amb iniciatives com l’associació International Wineries for Climate Action (IWCA), fundada per Família Torres i Jackson Family Wines de Califòrnia per impulsar la descarbonització del sector al món. IWCA s’ha convertit en la primera organització agroalimentària que ha estat admesa a la campanya Race to Zero de les Nacions Unides i ja compta amb 10 nous membres entre els quals hi ha 2 cellers espanyols: Alma Carraovejas i Bodega Emina de las Bodegas Familiares Matarromera.

Per reduir les emissions, la marca fomenta les energies renovables, la mobilitat sostenible i l’eficiència energètica, i col·labora estretament amb els seus proveïdors per disminuir el pes de les ampolles i l’ús d’altres materials auxiliars per tal que les emissions traspassades siguin menors. Des de fa uns anys el celler també inverteix en la investigació i desenvolupament de solucions per capturar el CO2 de la fermentació i donar-li un ús alternatiu; la seva prioritat és reutilitzar-lo en el mateix celler com a gas inert dins dels dipòsits, un cop acabada la fermentació, per evitar l’oxidació del vi.

En paral·lel als esforços per reduir la petjada de carboni, Família Torres contribueix a absorbir el CO2 de l’atmosfera per compensar amb recursos propis les seves emissions a través de dues actuacions clau centrades en la regeneració de terres: per una banda, la reforestació –a la Patagònia xilena, Família Torres ha plantat 80.000 arbres de pi ponderosa en una superfície de 70 hectàrees, amb l’objectiu de plantar 2 milions d’arbres en deu anys– i per altra banda, la viticultura regenerativa que permetrà que el sòl, a més de ser més sa, amb més microbiodiversitat i capacitat de retenció d’aigua, acumuli més carboni en el seu interior –obtingut a partir del CO2 de l’aire–, contribuint a reduir els nivells d’aquest gas d’efecte hivernacle de l’atmosfera (troposfera).

Entre les actuacions mediambientals que durà a terme Família Torres aquest 2021, destaca la incorporació del primer tractor elèctric per veremar les seves finques del Penedès amb la intenció de substituir paulatinament tota la flota. Marimar Estate, el celler que regenten Marimar i Cristina Torres a Califòrnia, també incorporarà aquest any un tractor elèctric i autònom per a viticultura de la marca Monarch, fabricat als Estats Units, després d’haver realitzat un assaig a la vinya el passat mes de maig.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa