VadeVi
Torres dissenya un sistema pioner que reutilitza el CO2 de la fermentació del vi

Família Torres ha dissenyat un nou sistema per capturar i reutilitzar el CO2 de la fermentació del vi que ja ha posat en marxa en les seves instal·lacions de Pacs del Penedès durant aquesta verema amb “excel·lents resultats”, segons la companyia.

Es tracta d’un projecte pioner d’economia circular que ha de permetre al celler reduir la seva petjada de carboni per mitigar el canvi climàtic. El sistema consisteix en adaptar els dipòsits fermentadors perquè el CO2 alliberat durant el procés de fermentació del vi pugui ser conduït cap a uns globus de grans dimensions, col·locats sobre aquests dipòsits, i a mesura que el vi fermenta i allibera CO2, aquest és capturat al seu interior.

La utilització de CO2 o d’una barreja de CO2 i nitrogen per intertitzar els dipòsits de vi és una de les tècniques més habituals per protegir el vi. En general, aquest CO2 és subministrat per un proveïdor de gasos, que l’adquireix principalment de refineries de petroli, i per tant té una petjada de carboni associada.

En canvi, el CO2 de la fermentació no és d’origen fòssil, sinó que és el mateix CO2 que el cep ha absorbit mitjançant la fotosíntesi, amb la qual cosa és pràcticament pur i es considera neutre en emissions. Segons Miquel A. Torres, president de la companyia, “cada tona que aconseguim recuperar i reutilitzar suposa una tona menys en la nostra petjada de carboni i, a més, un estalvi en la factura del subministrament de CO2 del celler.

Aquest sistema, diran, “és eficaç i rendible i el compartirem amb altres cellers per tal que, entre tots, puguem reduir de manera significativa l’ús de CO2 d’origen fòssil”.

El projecte, fruit de diversos anys d’investigació i assajos en el marc de les tecnologies CCR (Carbon Capture & Reuse), permetrà a Família Torres capturar i reutilitzar unes 20 tones de CO2 anuals, l’equivalent a un terç del gas que adquireix el celler. Durant aquesta verema, ha posat a prova aquest sistema amb la instal·lació de tres globus connectats a set dipòsits fermentadors amb resultats molt satisfactoris, i tenen la intenció d’ampliar la instal·lació de cara la propera verema per continuar reduint la petjada de carboni.

Des que es va posar en marxa el programa ambiental Torres & Earth el 2008, Torres ha reduït el 34% de les emissions de CO2 per ampolla en tot el seu abast (directes i indirectes) i té l’objectiu d’arribar a un mínim del 60% de reducció el 2030.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa