Cellers Torres i New Holland, fabricant líder de maquinària agrícola amb seu a Torí, han firmat un acord de col•laboració per realitzar el primer assaig de camp a Catalunya i a tot l’Estat del prototip de tractor de metà. Aquesta iniciativa pionera respon no només al compromís mediambiental de les dues companyies per explorar fonts d’energies renovables que permetin reduir les emissions de CO2, sinó també a la visió que comparteixen sobre l’agricultura del futur, que passa per la sostenibilitat i l’autogeneració d’energia.

Per comprovar el funcionament del prototip de segona generació del T6 Methane Power de New Holland, Cellers Torres està realitzant, durant el mes de maig, proves a la seva finca de l’Aranyó, al cor de Les Garrigues, a la província de Lleida, que té una superfície de 175 hectàrees de vinya i 80 ha d’oliveres centenàries.

El tractor objecte d’assaig és un estàndard amb un motor de 6 cilindres i 175 CV de potència, que utilitza gas metà o biometà per funcionar, emmagatzemat en nou cilindres. Té una capacitat total de 300 litres de metà comprimit, equivalent a uns 60 litres de dièsel, que dota al tractor d’una autonomia d’aproximadament mitja jornada en activitats normals. El tractor disposa de tres catalitzadors i amb això compleix la normativa d’emissions Tier 4B, sense necessitat de recórrer a sistemes de post-tractament addicionals.

El tractor de metà és una màquina de pràcticament impacte zero pel que fa a emissions de carboni – emet 80% menys d’emissions que un tractor dièsel estàndard – i pot representar un estalvi de combustible d’entre 20 i 40%. Les emissions de CO2 es poden reduir encara més amb l’ús de biometà, que és el metà derivat de biomassa, que podrien produir els propis agricultors en la mateixa finca on es proveeix el tractor.

Autogeneració d’energia per a una agricultura sostenible

Segons New Holland, el tractor propulsat per metà ofereix importants avantatges mediambientals en comparació amb un de convencional, com les baixes emissions i l’estalvi de combustible, i també avantatges en quant a confort, ja que fa menys soroll i emet menys vibracions que un tractor dièsel. Però asseguren que un dels avantatges més destacats és la independència energètica que proporciona als agricultors amb l’ús de biometà.

Per a Cellers Torres, la utilització de metà com a combustible pels treballs a la vinya seria una manera de tancar el cercle del procés de producció i de reduir les emissions de CO2, la principal preocupació del celler per minimitzar els efectes del canvi climàtic. “Es podria generar biogàs a partir de la digestió anaeròbica dels propis residus agrícoles de l’explotació, així com dels derivats de l’elaboració del vi o brandi. D’aquesta manera, no només deixaríem d’emetre gasos a l’atmosfera sinó que els estaríem utilitzant com a combustible per realitzar treballs a la vinya”, senyala Xavier Sort, director de producció de Cellers Torres.




Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa