VadeVi
Tot a punt per «Renéixer», una obra teatral interactiva sobre el cava
  • CA

Un moment dels assajos a la Fassina

Aquest divendres s’estrenarà a La Fassina de Can Guineu l’obra ‘Renéixer’, coproduïda per l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia i la companyia Teatro de los Sentidos. Es tracta del primer espectacle teatral sobre el món del cava, una experiència sensorial a través del passat del raïm com a planta i el seu futur com a valuós líquid refinat i una aposta per continuar impulsant la vila i el Centre d’Interpretació del Cava, seu d’aquesta innovadora proposta.

Durant la presentació, Maria Rosell, alcaldessa de Sant Sadurní; Montse Medall, regidora de Cultura, Jep Bargalló, regidor de Turisme, Enrique Vargas, director de Teatro de los Sentidos i Gabriella Salvaterra, actriu i coordinadora del projecte, acompanyats de la resta de la companyia i dels cinc actors sadurninencs que s’han integrat a l’obra, han explicat aquest viatge sensorial que obrirà portes divendres al celler de La Fassina.

L’alcaldessa de la vila, Maria Rosell, ha posat l’èmfasi en el fet d’apostar per la innovació: “És un teatre diferent, que com tot allò diferent costa. És una iniciativa que ens ajudarà a promocionar Sant Sadurní i d’aquí a un temps ens alegrarem d’haver apostat per una cosa diferent”.

Tant el regidor de Turisme, Jep Bargalló, com la regidora de Cultura, Montse Medall, s’han mostrat molt contents d’estar presentant un projecte d’aquesta envergadura i qualitat, alhora que han agraït la feina de totes les persones que el fan possible, com explicava Bargalló: “Volem crear un esdeveniment que sigui un refererent, amb un llenguatge poètic basat en els sentits i reforçar l’aposta qualitativa. En aquesta obra portem la senya d’identitat del que és Sant Sadurní, ja que hem creat un espectacle únic, que només es podrà veure i tindrà sentit aquí, al CIC Fassina, i que ha de servir de revulsiu d’aquest espai”.

La regidora de cultura, Montse Medall, ha afegit que en sortir de l’espectacle: “Serem més rics en sensacions i tindrem una altra visió del món del cava, molt diferent de la que podem haver après fins ara. Hem volgut fer una gran aposta cultural acompanyats d’una companyia de renom internacional i un reclam pel turisme cultural. Volíem que Sant Sadurní reneixi amb un llenguatge diferent”.

Un recorregut individual i alhora col·lectiu

Renéixer és un projecte difícil d’explicar donada la seva genuïnitat: experiències enlloc d’espectacles, ‘imaginants’ i no espectadors, immersió sensorial en comptes de narrativitat, una experiència poètica que parteix de la recerca antropològica i la investigació amb l’objectiu de crear dramatúrgia de la curiositat. La mateixa companyia el defineix com “Un recorregut individual i alhora col·lectiu. Un joc poètic que recupera i reconeix la vida que s’ha creat al voltant del cava”.

L’antropòleg colombià Enrique Vargas, creador i director de la companyia, n’ha destacat tres elements: la importància del silenci, la necessitat de recuperar la il·lusió del joc com a eina d’autoconeixement i la identitat dels pobles com a element diferencial i ha resumit el sentit de les seves creacions, on el joc, la curiositat i el reinventar-se, són la clau: “L’important és la poètica de la curiositat. L’esperança de futur està en el que no sabem que ja sabem. Es tracta de poder creuar aquesta línia invisible; entre tots mirarem si podem trobar aquest punt. L’obra és bàsicament un joc i darrere del joc sempre hi ha un misteri”.

L’actriu italiana Gabriella Salvaterra ha acabat de definir el que busquen: que els ‘viatgers’ descobreixin tot allò que desconeixen que saben: “Busquem com treballar la memòria, l’eterna recerca, d’una altra manera. Una memòria que està sota la pell, que tots tenim, que és molt antiga. És la memòria del nostre cos”. Com la memòria de la terra, de la qual neix i reneix constantment la vida: “Quan toquem aquest punt és molt potent. Busquem la memòria individual en un joc col·lectiu. És un gran joc on tots els espectadors viuen una experiència única, el seu propi viatge interior”

Alguns dels actors sadurninencs que s’han integrat a ‘Renéixer’ han definit amb entusiasme l’experiència: “vaig quedar meravellada de com explicaven les coses”; “M’han sorprès molt, ha estat aprendre per mitjà d’una experiència nova, hi ha un abans i un després”; “Jo havia estat espectadora-viatgera i ara que he tingut la oportunitat de treballar amb ells des de dins estic aprenent moltíssim”. I com a conclòs Enrique Vargas “És veritat que es pot renéixer, és l’essència de tot”.

I és que Renéixer s’ha engendrat i ha crescut en contacte amb la ciutadania de Sant Sadurní, entitats culturals, socials i artístiques, institucions, empreses del sector del cava, experts vitivinícoles… per tal d’aconseguir que l’experiència sigui, veritablement, un reflex de la memòria, la cultura i les tradicions de la població, arrelades profundament al cava, a la seva història i al seu procés d’elaboració. Des de l’Ajuntament s’ha volgut fer especial agraïment a les empreses que ha col·laborat en el projecte: Mestres, Llopart, Recaredo, Gramona, Pere Ventura, Castellblanch, Segura Viudas, Freixenet i Codorniu, a banda del suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès.

Entrades a la venda

L’estrena serà aquest divendres 21 de novembre i es podrà veure al Centre d’Interpretació del Cava de la Fassina de Can Guineu de Sant Sadurní durant tres caps de setmana consecutius, fins al dilluns 8 de desembre. Cada dia s’oferiran tres passis d’aquest espectacle – els divendres i dissabtes a les 18, a les 20 i a les 22 hores, i els diumenges i el dilluns 8 a les 17, 19 i 21 hores.

Les entrades ja es poden adquirir via online a través del web 4tickets.es al següent enllaç o bé al CIC Fassina, adreçant-vos al carrer Hospital, 23 de Sant Sadurní, trucant al 93 891 31 88, a www.turismesantsadurni.com o per correu electrònic a [email protected]. El preu de l’entrada és de 20 euros.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa