VadeVi
Trasserra, a la Catalunya Nord, estrena verema agrivoltaica
  • CA

La finca de Nidoleres, al terme municipal de Trasserra, al Rosselló, ha iniciat la campanya de verema en un entorn únic que els dona tenir els poc més de 17.000 ceps plantats sota plantes fotovoltaiques. Segons informa el diari La Clau, aquesta finca està collint la primera anyada “agrivoltaica” de les varietats garnatxa blanca, chardonnay i marselan.

El propietari de la parcel·la, Pierre Escudié, hauria rebut l’any 2018 cinc hectàrees de parcel·les amb una planta agrivoltaica dinàmica fabricada per l’empresa lionesa Sun’Agri. El sistema aporta una coberta de plaques solars que protegeix els cultius dels perills meteorològics, tant dels atacs del sol associats a la manca d’aigua, com de la pedra i de les gelades.

Segons els propietaris del projecte, la qualitat del raïm podria millorar gràcies a aquest dispositiu, que equipat amb sensors acoblats amb algoritmes, permetria orientar els panells segons la climatologia. L’excés de sol, per exemple, i la maduració, es poden controlar cada hora a través d’aquest procés.

Ara que Nidoleres n’està veient els primeres resultats, vol aprofitar aquesta experiència per donar a conèixer el model i obrir-se a expandir-lo cap a altres projectes o territoris del vi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa