VadeVi
Tres cellers del Montsant també estan pendents d’una multa per l’ús de topònims
  • CA
Ficaria Vins fa servir la marca 'La Figuera Terrer'
Ficaria Vins fa servir la marca ‘La Figuera Terrer’ | Ficaria Vins

!–akiadsense–>

Ficaria Vins és un dels tres cellers que es troben dins del territori de la DO Montsant sense estar-hi inscrits, als quals el Departament d’Agricultura els ha imposat una sanció de 2.000€ perquè fan servir un topònim protegit per la denominació.

És un cas similar al que aquest divendres ha denunciat Dasca Vives. Ficaria Vins incorpora a la seva etiqueta el nom del seu poble, La Figuera, i des del departament d’agricultura, arran d’una denúncia de la DO Montsant, els han sancionat.

“Nosaltres vam rebre la notificació d’agricultura el novembre de 2019 i encara no s’ha resolt”, explica Jaume Roca a Vadevi, qui juntament amb la seva dona i sòcia, Montse Castro són els responsables de Ficaria Vins.

I és que des d’aquest celler estan convençuts que la norma europea els empara i que la llei catalana és ambigua en aquest sentit. Segons explicava el director general de l’Incavi a Vadevi, no es pot fer servir cap topònim que estigui protegit per una denominació d’origen si no s’hi està inscrit.

Ara bé, Jaume Roca creu que “l’esperit de la Llei és protegir el nom de la denominació d’origen, i em sembla molt bé, però com que no s’especifiquen exactament els noms i paratges que no es poden fer servir, Agricultura s’aprofita d’aquesta nebulosa en el moment que hi ha una denúncia i resol”.

Per ell una prova de l’ambigüitat de la norma és que els expedients no s’estan executant amb la celeritat que semblaria per la quantia de la sanció. L’any 2017, després de 14 anys, Ficaria Vins va decidir sortir de la denominació d’origen. “Des d’aleshores hem tingut molt clar que el nom Montsant no el faríem servir, però el del poble sí, perquè som d’aquí”, assegura.

“Tenim una marca comercial registrada La Figuera Terrer que va passar els requisits necessaris, el període d’exposició pública perquè es presentessin al·legacions i està concedida. Des de la DO Montsant ens van demanar que no féssim servir el topònim del poble i ens van dir que prendrien les mesures necessàries perquè se’ns retirés la concessió de la marca”, explica Jaume Roca.

El novembre de 2019 van rebre la comunicació oficial que se’ls imposava una multa de 2.000€ per fer servir La Figuera“> sense estar dins la DO Montsant. Amb un altre celler van buscar assessorament legal i van al·legar que la norma europea els empara. Els terminis administratius s’han anat allargant com a conseqüència de la pandèmia i l’última comunicació del Departament d’Agricultura l’han rebut aquest mes d’octubre: d’una banda s’arxiva l’expedient perquè s’han exhaurit els terminis i d’una altra anuncien que n’obriran un de nou pels fets no prescrits, és dir l’ús del topònim.

“Quan ens arribi la nova multa tornarem a al·legar. I esperem tenir resposta perquè sinó això serà el dia de la marmota”, afirma, “però nosaltres no hem trobat enlloc que ‘La Figuera’ estigui protegit. Si fos com a la DOQ Priorat que han certificat els vins de Vila no ho podríem fer, les regles del joc són aquestes, però a la DO Montsant, sí”, asseguren.

Per Jaume Roca és molt interessant que s’hagi obert aquest debat arran de l’ús dels topònims però fa una crida a ordenar-lo i anar pas a pas.

“Nosaltres vam entrar a la DO Montsant convençuts i en vam sortir també per convicció, i no hi tenim res en contra perquè de fet encara hi tinc inscrites les vinyes del qual en sóc titular, perquè no se sap mai, però amb els vins no ho necessitem”, explica el responsable de Ficaria Vins.

Arran d’una duplicitat d’inspeccions i del cost i la burocràcia que suposava van decidir plantejar-se la necessitat de seguir formant-ne part, la necessitat o no de tenir segells i de cop van sortir de la DO, del control del CCPAE que certifica la vinya ecològica i també de Deméter, que avala la producció biodinàmica. “No vam sortir de la DO per no tenir control o per fer coses rares que no estiguin permeses. Els nostres vins els certifica una entitat independent de Girona totalment legal, el que ens permet posar la varietat i l’anyada i volem posar La Figuera“> perquè és d’on surten i ho podem demostrar” assegura.

Roca afirma que ni van sortir “cremats” de la DO Montsant ni hi han tingut mai cap problema, ni tant sols van sortir “per una rebotada econòmica”. I reflexiona “si pertànyer a una DO fos un projecte tan engrescador hauria d’estar delerós per entrar-hi. Enlloc de que tota una DO ens busqui als petits productors hauríem de ser nosaltres que estiguéssim picant a la porta per poder entra-hi, i no és així”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa