VadeVi
Tret de sortida per protegir els cellers històrics de Vilafranca del Penedès
Alguns dels edificis d'aquest conjunt històric es troben en mal estat
Alguns dels edificis d’aquest conjunt històric es troben en mal estat | Cedida

!--akiadsense-->

Un grup format per persones provinents de diversos àmbits, juntament amb l’Institut d’Estudis Penedesencs, vol protegir, fomentar i reivindicar el conjunt històric de l’arquitectura del vi de Vilafranca del Penedès.

Per aconseguir-ho s’ha sol·licitat a la Generalitat de Catalunya que sigui declarat tot el conjunt del barri del Molí d’en Rovira com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), tal com s’ha presentat aquest dimarts.

Vilafranca del Penedès és de les poques ciutats catalanes que encara conserven un valuós patrimoni industrial vitivinícola en l’àmbit urbà. És el que s’anomena el Conjunt Històric de l’Arquitectura del Vi. Aquest conjunt s’ha format històricament al llarg del carrer del Comerç, al barri del Molí d’en Rovira i a l’entorn de l’eix del ferrocarril.Les naus, els cellers-magatzem i altres edificacions residencials i industrials situades en aquest àmbit formen part d’un conjunt històric excepcional que segons el grup promotor “cal protegir amb urgència, donada la poca protecció legal, la situació de degradació per desús d’alguns d’aquests elements i de l’actual pla urbanístic”. En aquest sentit, denuncien que des de l’any 1988 no s’ha actualitzat el Catàleg del Patrimoni Històric, Artístic i Ambiental, i que la protecció urbanística és insuficient, escassa i temporal.

El grup que vol protegir el conjunt històric de l'aquitectura del vi de Vilafranca de Penedès
Josep Oller, arquitecte, David Agustín, arquitecte, Montse Julià, historiadora de l’art-patrimoni cultural; Raimon Soler, historiador; Josep Anton Calvet i Marçal Díaz de l’Institut d’Estudis Penedesencs

!--akiadsense-->

El grup promotor vol aconseguir la conservació i rehabilitació d’aquestes edificacions industrials que “explica la història de la capitalitat del vi de Vilafranca”. Considera que “tot el conjunt i el barri del Molí d’en Rovira poden esdevenir una àgora a favor de la vitivinicultura recuperant espais tant per a usos públics com privats, com ja ho demostren alguns exemples d’activitats existents”.

UNa imatge d'una altra de les zones d'aquest conjunt històric de Vilafranca del Penedès
UNa imatge d’una altra de les zones d’aquest conjunt històric de Vilafranca del Penedès | Cedida

!--akiadsense-->

El primer pas dut a terme pel grup promotor, juntament amb l’IEP, ha estat iniciar els tràmits que comporta la declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN): l’elaboració d’un extens dossier on es detallen els orígens històrics i els valors patrimonials de les edificacions i del conjunt, i fer-ne la sol·licitud davant del Departament de Cultura. Acompanya el dossier un manifest de suport a la protecció i valorització del patrimoni industrial vinícola de Vilafranca i a un model diferent de ciutat que en potenciï tant els seus valors culturals i econòmics com patrimonials en un sentit ampli (material, cultural, etc.). Al manifest s’hi han adherit el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), l’Agrupació d’Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic (AADIPA), SOS Monuments, el Centre Artístic del Penedès-L’Agrícol, el Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola (CEPVI) i el Col·lectiu Ecologista Bosc Verd.

El grup promotor comença ara una sèrie d’activitats per a donar a conèixer aquesta iniciativa i explicar la importància del patrimoni industrial vinícola de Vilafranca amb actes que diversos que culminaran amb una presentació pública al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa