VadeVi
Tret de sortida a la setmana de vaga contra l’ERO a Freixenet

Els treballadors de Freixenet han començat la vaga. Els sindicats de la companyia vitivinícola van alertar a la direcció del grup que si no començaven a veure aproximacions per trobar una solució a la taula de negociació hi hauria vaga. Aquest passat dilluns a la nit, doncs, s’han complert les advertències. La sortida dels treballadors del torn de tarda ha marcat, a les deu tocades, l’inici de quatre dies de vaga de la plantilla. Des de quarts de nou del vespre un grup de treballadors es concentrava ja als centres de treball per bloquejar els accessos, una situació que ells mateixos reconeixen que continuaran repetint en cada canvi de torn.

Els ànims dels treballadors de Freixenet s’han escalfat. Fa unes setmanes, la direcció del grup vitivinícola anunciava un Expedient Regulador de l’Ocupació (ERO) que afectaria al voltant de 180 treballadors, el 24% de la plantilla actual de la companyia. Les raons que posaven sobre la taula eren les complicacions i dificultats en gestió de personal i econòmica arran de la sequera. Aquestes declaracions ja van fer enfurismar els sindicats qui van titllar d’excuses les explicacions i van demanar el cessament immediat de l’expedient.

Pancarta reivindicativa contra l'ERO de Freixenet, a la porta principal de l'empresa / ACN (Jordi Pujolar)
Pancarta reivindicativa contra l’ERO de Freixenet, a la porta principal de l’empresa / ACN (Jordi Pujolar)

La pèrdua del cava

Pel representant sindical de Comissions Obreres, Antonio Domínguez, es buscava fer una reducció de la plantilla per tal d’aconseguir canvis estructurals. Entre les teories que ell mateix posava sobre la taula es parlava d’altres productes fora de la DO Cava que Freixenet volia comercialitzar i que necessitaven menys mà d’obra. “Ara amb l’excusa que no hi ha raïm han fet un altre vi escumós que no és cava i l’exporten a altres països”, relata el líder sindical. Aquest nou producte “es fa en quatre mesos i amb molta menys mà d’obra”, a la vegada que suposa, segons el president del comitè d’empresa, un “engany” al consumidor. Domínguez es refereix a l’anomenat Freixenet Premium Sparkling Wine – Cuvée de España que Freixenet va presentar ara fa un any amb la missió d’abastir el mercat alemany, suís i austríac mentre no hi hagi prou producció de raïm a la DO Cava. “Això no és apostar pel cava”, ha conclòs el líder sindical.

El suport de l’administració

Els treballadors de Freixenet han demostrat que tenen el suport de diferents entitats públiques. L’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia ha demanat a Freixenet que reconsideri l’ERO amb l’objectiu de preservar l’activitat industrial al municipi. El consistori també ha demanat la implicació de la Generalitat per reduir l’afectació de la retallada de la plantilla. Paral·lelament, els representants dels treballadors s’han reunit ja amb diferents grups parlamentaris per demanar-los el seu suport i aquest dijous preveuen ser al Parlament de Catalunya per participar de la Comissió d’Empresa i Treball que hi ha programada a les tres de la tarda.

Més notícies
Notícia: Rècord històric: 912 vins inscrits als Premis Vinari
Comparteix
Una vuitantena de tastadors puntuaran els millors vins de Catalunya a l'edifici de l’Enològica a Vilafranca de Penedès
Notícia: Internacionalitzar-se, l’assignatura pendent de les pimes del vi
Comparteix
Prodeca impulsa Prodeca Export Pime, un programa per ajudar a millorar les vendes als mercats estrangers de les petites i mitjanes empreses agroalimentàries catalanes
Notícia: Amovino: Barcelona s’enamora del vi català
Comparteix
Parlem amb Guilhem Millat, un dels propietaris i fundador, d’un dels temples del vi a la capital catalana
Notícia: Alella també és territori de vins negres
Comparteix
Els vins negres de la cooperativa sempre havien estat premiats amb medalles d’or en concursos internacionals. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa