VadeVi
Trump vol apujar els impostos als vins europeus que es venen als EUA
Donald Trump vol apujar els impostos al vi europeu que es ven als Estats Units

!--akiadsense-->

Pràcticament la meitat dels vins catalans, un 45% s’exporten i el segon mercat són els Estats Units amb 84,5 milions d’euros. Unes xifres que podrien variar si finalment Donald Trump aconsegueix el que ja fa uns mesos que està perseguint: apujar els aranzel dels vins francesos que es venen als Estats Units. I és que aquesta mesura només es podria aplicar si és en tot el vi europeu i per tant el vi català es podria veure afectat.

El passat mes de novembre Trump va publicar un tuit en el que es queixava dels impostos que han de pagar els vins dels Estats Units que es venen a França i considerava injust que els aranzels americans a l’inrevés fossin més baixos.

En el seu moment es va valorar com una de les sortides de to del president nord-americà, però en una entrevista telefònica amb la cadena d’informació econòmica CNBC es va reafirmar en la necessitat de prendre alguna mesura en aquest sentit.

Pel president de l‘Associació Vinicola Catalana, Valentí Roqueta, “si s’incrementessin els impostos per exportar vi als Estats Units seria una mala notícia”. En declaracions a Vadevi, el responsable de la patronal catalana recordava que “aquest és un mercat especiament difícil i en el qual costa molt obrir-se camins. Posar-hi més impediments no seria una bona cosa”.

Aixi i tot Roqueta feia una crida a la prudència perquè “el president Trump és proper a llençar idees i propostes de tot tipus i per poder apujar els impostos als vins francesos ho hauria de fer amb tot el vi europeu i fins i tot podria arribar a afectar a 200 productes pel que seria un daltabaix molt gran”.”Hi ha marge per la negociació. Esperem a veure com acaba tot”, sentenciava Roqueta.

I és que l’anunci de Trump arriba com a conseqüència del conflicte iniciat fa anys sobre subvencions entre les empreses Boeing (Estats Units) i Airbus (Europa). El president nordamericà anuncia la possibilitat dd’imposar aranzels per valor d’11.000 milions d’euros que afectaria a una llista preliminar de més de 200 producte europeus, inclosos tots els tipus de vins. La mesura s’aplicaria a partir del mes d’agost, perquè la intenció de Trump és aplicar la mesura primer i després negociar amb la UE. Alhora, la Comissió Europea ha elaborat una llista preliminar en la que també s’hi inclouen els vins americans però les mesures de la UE no s’aplicarien fins dies després.

Caldrà esperar doncs, per comprovar si és una sortida de to del president dels Estats Units o si és una proposta en ferm.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa