VadeVi
Treball en xarxa per identificar les varietats de raïm més resistents
  • CA

L’INCAVI apunta entre els seus principals eixos d’estudi l’adaptació al canvi climàtic i el repte que suposa el control de les malalties fúngiques com el míldiu i l’oïdi, i per això estableix com una de les seves línies actuals de treball les varietats híbrides de raïm resistents i la seva aptitud, avaluació al camp, qualitat de collita i resultats enològics.

En aquest sentit, i segons informa l’entitat en un comunicat, col·labora en un projecte liderat per l’empresa Agromillora i finançat pel Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial on fa xarxa amb altres com el Neiker al País Basc, Evena a Navarra i ITACyL a Castella i Lleó. El punt de partida va permetre establir una xarxa de camps experimentals amb varietats híbrides de raïm en quatre zones vitivinícoles, entre les quals, el Penedès.

Ara, i amb la mirada al 2024, preveuen estudiar quatre varietats negres i cinc varietats blanques fruit dels treballs de millora fets per la Universitat d’Udine (Itàlia): les fleurtai, soreli, cabernet eidos, merlot khorus, sauvignon kretos, cabernet volos, sauvignon nepis, sauvingon rytos i merlot kanthus, i es compararan amb dues varietats de referència històriques en aquestes zones de producció com són el macabeu i l’ull de llebre.

I amb tot plegat, s’avaluarà l’aptitud del cultiu de noves varietats híbrides de raïm, quina és la seva resistència a les malalties i si hi ha una reducció en l’aplicació de fitosanitaris. També hi haurà la part d’elaboració i tast, on es caracteritzaran els vins obtinguts, s’avaluaran els perfils organolèptics i s’identificaran les varietats que poden ser d’interès en cada zona vitivinícola.

Aquest nou projecte s’emmarca en els treballs de caracterització i millora de varietats que duu a terme l’equip tècnic de l’INCAVI i que engloben des de les ancestrals i les autòctones fins a les resistents.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa