VadeVi
Un llibre recull el patrimoni arquitectonic relacionat amb el vi català
  • CA

Catalunya fa vi des de l’època romana. De fet, es diu que el vi va entrar a la Penínsul·la Ibèrica per Empúries, el que ara és la DO Empordà. I amb tots aquests segles d’història, la petjada que ha deixat el conreu de les vinyes i l’elaboració del vi a casa nostra és més que remarcable. Ara, tot aquest patrimoni arquitectònic, queda recollit en el llibre Catedrals del vi, de Raquel Lacuesta.

Lacuesta recull més de 60 cellers i destil·leries de tot el territori català amb una documentació exhaustiva i una edició de luxe de gairebé 300 pàgines i més de 300 fotografies. Catedrals del vi dóna rellevància a l’important tradició vinícola de Catalunya. Grans arquitectes com Antoni Gaudí, Francesc Berenguer, Josep Puig i Cadafalch o Cèsar Martinell, entre d’altres van idear edificis emblemàtics que han configurat el paisatge arquitectònic i vínicola de Catalunya.
[[frase]]
Catedrals del vi recull una bona mostra d’aquella arquitectura d’autor aixecada fonamentalment al primer terç del segle XX però també altres tipologies d’edifici com caves, destil·leries, molins d”oli i les barraques de vinya. De fet, gairebé fins al segle XX el vi s’elaborava sota terra, en caves profundes, amagat i protegit de la lllum del sol. Després, i responent a la necessitat de modernitzar-se per estar a l’alçada dels vins estrangers, va emergir un altre tipus d’arquitectura com a símbol del poder social i econòmic d’una família o una cooperativa.

El llibre ha estat coeditat per Caixa Manresa i Angle Editorial i se n’ha fet també la versió en castellà, Catedrales del vino. Està editat en tapa dura i costa gairebé 50 euros.

Raquel Lacuesta és doctora en Història de l’Art i pedagogia i cap de la Secció d’Investigació, CAtalogació i Difusió del Servei de Patromoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona. Ha publicat altres títols relacionats amb l’arquitectura com Cèsar Martinell, Restauració monumental a Catalunya (segles XIX i XX), Eusebi Güell i Antoni Gaudí, dos homes i un projecte. També són seus d’altres títols comBarcelona, guía de arquitectura. 1929 2000 o Rafael Masó i Valentí, arquitecte (1880- 1935) i Modernisme a l’entorn de Barcelona. Arquitectura i paisatge i Ponts de la província de Barcelona. Comunicacions i paisatge. El seu darrer llibre abans de Catedrals del vi ha estat Ignasi Oms i Ponsa, arquitecte.


‘Catedrals del vi’, de Raquel Lacuesta és un recull del patrimoni arquitectònic relacionat amb el vi FOTO: ANGLE EDITORIAL

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa