VadeVi
Sessió de tast amb notes d’història del Priorat
  • CA

La Vinateria Aguiló de Falset acollirà dimecres 11 de novembre a les 18h “el tast de la nostra història”, una sessió amb anyades antigues i actuals de tres cellers de la comarca que embotellaven vins de qualitat abans del boom vitivinícola viscut al Priorat a principis dels anys noranta.

En les dècades difícils que van des de la Guerra Civil fins als anys 80, tres noms van conservar producció vtivinícola al Priorat, ben conscients de les virtuts del terrer. Es tracta de Cellers d’Scaladei, Masia Barril, De Müller. Amb aquest tast es pretén reconèixer i homenatjar el paper d’aquests noms amb una iniciativa mai vista fins a la data: un tast d’anyades antigues dels tres cellers.

Els vins protagonistes de la sessió seran:

Del celler Scala Dei:

Scaladei 74

Scaladei 75

Scaladei 91

Masipa 2013

Sant Antoni 2013

Masdeu 2012

De Masia Barril i Mas d’en Gil

Masia Barril 1989

Masia Barril 1991

Masia Barril 1996

Clos Fontà 2002

Clos Fontà 2005

Clos Fontà 2010

Del celler De Müller

Dom Berenguer 1918

Dom Joan Fort Solera 1865

Les places pel tast són limitades, i cal reserva prèvia trucant al telèfon 977 830776.

Informació dels cellers

Scaladei: la petja mística

La història de la comarca del Priorat no s’entén sense el paper clau del monestir cartoixà d’Escaladei. Fundat el 1194 per monjos arribats de Provença, va introduir els coneixements i les tècniques agrícoles que permeteren desenvolupar l’ancestral viticultura de la comarca. Les terres i pobles sota el domini dels cartoixans configuraren l’anomenat “Priorat històric”, que actualment defineix els límits de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat. A partir de 1835, després de la desamortització de Mendizabal, els monjos deixaren les seves possessions. Les vinyes i cellers del monestir passaren a mans de la família Peira, que entrat ja el segle XX començaren a embotellar-ne la producció sota el nom Scaladei. Reconeguda, admirada i lloada per la visió que va demostrar durant els anys de decadència, és la marca que obre aquest tast històric.

Masia Barril i Mas d’en Gil: la finca del sud del Priorat

Don Francesc Gil, enòleg i home de negocis reusenc de la segona meitat del segle XIX, va adquirir una gran finca al poble de Bellmunt del Priorat, que va acabar convertint en una explotació modèlica. Una tasca que, posteriorment, la família Barril va seguir i ampliar, fins elaborar amb la marca Masia Barril un dels pocs vins embotellats que es feien al Priorat entre els anys 1930 i 1980. El tast ofereix tres vins d’antigues collites de Masia Barril, i altres tres de l’etapa següent, en què els actuals propietaris, la família Rovira Carbonell, recupera la denominació històrica de la finca: Mas d’en Gil.

De Müller: el venerable caràcter espiritual

Fundada per Don August de Müller i Ruinart de Brimont, procedent d’una coneguda família de viticultors d’Alsàcia, la casa de Müller és la tercera de les famílies que històricament van entendre i projectar la qualitat excepcional de la nostra comarca. Els seus vins rancis representen un Priorat únic, d’un estil ancestral i carregat d’espiritualitat. El tast oferirà sengles productes mítics de soleres molt antigues.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa