L’empresa Casa Jaume Sabaté – Centre Vitícola del Penedès ha plantat, a la finca Sant Sebastià dels Gorgs d’Avinyonet del Penedès, ceps de 80 centímetres d’alçada essent dels més alts que es conreen a la Península Ibèrica. Aquest format, que permet que els viticultors treballin d’una manera més còmoda i eficient, és fruit de l’aplicació de noves tecnologies de conreu per millorar els processos de producció, fent plantes més fàcils de cultivar.

La companyia, propietat d’Enric Regull, va ser fundada el 1889 i té una llarga experiència en la producció de planters de ceps, ja que el seu fundador va començar a comercialitzar ceps després de la plaga de la fil·loxera. El propietari actual, Enric Regull, va descobrir aquest tipus de planta empeltada fa set anys a Alemanya. La diferència més evident amb els ceps tradicionals és, és clar, la seva llargada, que és entre quaranta i cinquanta centímetres superior.

Durant els darrers anys, l’empresa ha treballat per disposar de la tecnologia que permeti produir ceps de 80 centímetres a gran escala. Aquesta setmana, finalment n’ha plantat a la finca Cal Bou de Sant Sebastià dels Gorgs, propietat d’Albert Valldosera. S’hi han plantat uns 40.000 ceps de la varietat xarel·lo, que es destinaran a la producció de raïm per a vins escumosos i vins de la DO Penedès.

Els nous ceps aporten “nous avantatges enfront del tradicional”, explica Regull. A més de facilitar la feina, aquests ceps també eviten els rebrots en la planta, perquè el tronc és portaempelt i s’ha desborronat prèviament. Finalment, també facilita la formació del cep, que es pot fer el primer any, perquè la planta queda molt a prop del primer fil de formació. La seva alçada evita que els conills se la mengin i, a més, conté més reserves de midó que una planta tradicional.

A Alemanya, afirma el propietari de Jaume Sabaté, “el 40% de les noves plantacions ja es fan amb aquest tipus de cep més alçat”. A més del que s’ha fet a l’Alt Penedès, l’empresa també enviarà 150.000 plantes de 80cm a Portugal i en vendrà a la Ribera del Duero. No només n’ha produït de xarel·lo, sinó que també hi ha ceps disponibles de syrah, tempranillo, cabernet o albariño, entre d’altres.

“Hi ha molts pagesos que ja estan apostant per aquest nou tipus de plantes de vinya, i n’hi ha una bona colla que s’hi ha interessat. La nostra intenció és divulgar els seus avantatges per estendre encara més el seu ús”, ha conclòs Regull.

Nou comentari

Comparteix