VadeVi
Una empresa del Penedès planta i promou l’ús de ceps de 80 centímetres
  • CA

L’empresa Casa Jaume Sabaté – Centre Vitícola del Penedès ha plantat, a la finca Sant Sebastià dels Gorgs d’Avinyonet del Penedès, ceps de 80 centímetres d’alçada essent dels més alts que es conreen a la Península Ibèrica. Aquest format, que permet que els viticultors treballin d’una manera més còmoda i eficient, és fruit de l’aplicació de noves tecnologies de conreu per millorar els processos de producció, fent plantes més fàcils de cultivar.

La companyia, propietat d’Enric Regull, va ser fundada el 1889 i té una llarga experiència en la producció de planters de ceps, ja que el seu fundador va començar a comercialitzar ceps després de la plaga de la fil·loxera. El propietari actual, Enric Regull, va descobrir aquest tipus de planta empeltada fa set anys a Alemanya. La diferència més evident amb els ceps tradicionals és, és clar, la seva llargada, que és entre quaranta i cinquanta centímetres superior.

Durant els darrers anys, l’empresa ha treballat per disposar de la tecnologia que permeti produir ceps de 80 centímetres a gran escala. Aquesta setmana, finalment n’ha plantat a la finca Cal Bou de Sant Sebastià dels Gorgs, propietat d’Albert Valldosera. S’hi han plantat uns 40.000 ceps de la varietat xarel·lo, que es destinaran a la producció de raïm per a vins escumosos i vins de la DO Penedès.

Els nous ceps aporten “nous avantatges enfront del tradicional”, explica Regull. A més de facilitar la feina, aquests ceps també eviten els rebrots en la planta, perquè el tronc és portaempelt i s’ha desborronat prèviament. Finalment, també facilita la formació del cep, que es pot fer el primer any, perquè la planta queda molt a prop del primer fil de formació. La seva alçada evita que els conills se la mengin i, a més, conté més reserves de midó que una planta tradicional.

A Alemanya, afirma el propietari de Jaume Sabaté, “el 40% de les noves plantacions ja es fan amb aquest tipus de cep més alçat”. A més del que s’ha fet a l’Alt Penedès, l’empresa també enviarà 150.000 plantes de 80cm a Portugal i en vendrà a la Ribera del Duero. No només n’ha produït de xarel·lo, sinó que també hi ha ceps disponibles de syrah, tempranillo, cabernet o albariño, entre d’altres.

“Hi ha molts pagesos que ja estan apostant per aquest nou tipus de plantes de vinya, i n’hi ha una bona colla que s’hi ha interessat. La nostra intenció és divulgar els seus avantatges per estendre encara més el seu ús”, ha conclòs Regull.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa