VadeVi
Una ampolla intacta de fondellol d’Alacant d’un naufragi del 1813
  • CA

L’ampolla de fondellol, perfectament conservada

El Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona acull fins el proper mes de juny l’exposició temporal ‘Deltebre I. Història d’un naufragi’, una mostra que treu a la llum la història d’un dels pocs vaixells de guerra enfonsats a Catalunya, que s’han localitzat davant del Delta de l’Ebre, i que no ha patit cap espoli.

La gran troballa en examinar el vaixell va ser el carregament de vi d’Alacant i, concretament, l’ampolla que seguia intacta i segellada. El Fondellol és un vi ranci d’Alacant, elaborat amb monestrell, que pràcticament va desaparèixer fa un segle a causa de la plaga de la fil·loxera. A la dècada dels seixanta, però, el cellerer Salvador Poveda, de Monover (Vinalopì Mitjà), a la DO Alacant, en va reempendre l’elaboració a través d’una vella bóta recuperada amb una mare de fondellol datada del 1892.

El president de la Denominació d’Origen Alacant, Antonio Miguel Navarro, va acudir a la inauguració de l’exposició, segons que informa el Diari de Girona, i va relatar com els van consultar per confirmar que es tractava d’aquest tipus de vins.

“Vam treure una xeringa de líquid de l’interior de l’ampolla i vam veure que el vi havia quedat intacte i que, efectivament, era un Fondellol, consumit en aquella època per reis, prínceps i cardenals i que, als vaixells, s’utilitzava també per lluitar contra l’escorbut”, va assenyalar Navarro.

A través d’un centenar de peces originals, l’exposició narra la història d’aquest vaixell militar de l’armada anglesa que es va enfonsar, conjuntament amb quatre vaixells més, a la desembocadura de l’Ebre l’estiu del 1813 durant el conflicte bèl·lic de la Guerra del Francès. Altres objectes recuperats destacables són, munició, un canó i instruments de navegació.

Dades de l’exposició i més informació:

Monestir de Sant Pere de Galligants

Pl. Santa Llúcia, 8

Tel. 972 202632

Girona (Gironès)

Web del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa