El vi està fet d’aigua (85%), alcohol (14%) i sals, sucres, àcids i pigments solubles en aigua (1%). Tot i que les proporcions poden variar, a l’engròs, encara que no sigui molt evocador, seria això.

Si agafem aquesta llista d’ingredients, teòricament només hem de barrejar amb la mesura idònia i la combinació perfecta aquests elements i ens evitarem el procés laboriós de vinificar. Potser no serà vi, estricto sensu, però teòricament i remarquem teòricament, s’hauria de semblar molt.

Això és el que han pensat des de Ava Winery, segona publica Vinetur. Es tracta d’una empresa de nova creació dels Estat units que ha desenvolupat un vi sintètic, sense raïm, combinant compostos aromàtics i etanol.

La idea se’ls va ocórrer a Mardonn Chua y Alec Lee en una visita a Napa Valley. Els van ensenyar una ampolla d’un vi emblemàtic el Chateau Montelena, famós per haver estat el primer chardonnay de Califòrnia en vèncer als seus competidors francesos en el concrus de vins “Paris Wine Tasting” de 1976. Els dos, explica, la publicació van quedar fascinats i paralitzats pel fet d’assumir que mai podrien comprar-se una ampolla com aquella. I els va fer pensar.

“Hi havia d’haver una manera més simple de fer vi, més enllà de la tradicional de fermentar el raïm en la que el llevat converteix els sucres en etanol. Que a més de costosa i complicada tenia resultats variables, sinó imprevisibles”.

I van anar fent provatures i combinacions d’elements. Els primers resultats van ser horrorosos però, diuen, han aconseguit imitar el gust del vi blanc escumós italià Moscato dAsti. Ara estan centrant els seus esforços en fer la imitació perfecte del Dom Pérignon.

El sistema

Cada ampolla de vi conté al menys uns 1000 components diferents i és per tant un repte identificar aquells que son fonamental per un color i un gust significatiu.

Per això han treballat amb sommeliers, però també amb espectròmetres i tecnologies diverses, no només per les identificacions sinó per avaluar la seva rellevància perquè asseguren que molt d’aquests compostos present són imperceptibles per la sensibilitat humana, fins i tot per la més desenvolupada.

El preu

Si aquest procés fructifica el vi serà molt és barat perquè els costos de producció es reduiran radicalment.

Així tenen previst que el seu Dom Pérignon costi uns 50 dòlars, uns 200 menys que l’original.

Complicacions i escepticismes

Des del punt de vista científico- tècnic. Tony Milanowski, expert en viticultura, té dubtes sobre el procediment ja que hi ha components que no interactuen de forma immediata i la desaparició del procés gradual que es faria amb la fermentació és difícil d’emular.

D’altra banda hi ha l’oposició que ja han mostrat cellers i enòlegs que recorden que la terra, el paisatge i la cultura del lloc on s’ha fet el vi, també és present a l’ampolla i segurament és una de les coses que busquen els consumidors.

I a més hi haurà les qüestions legals. Segons apunta Winetur, segurament per llei, aquesta beguda no podrà tenir la paraula “vi” a les seves etiquetes. Per exemple a la UE només es pot aplicar al most del raïm i als Estats Units, que no són tant estrictes i permeten vi d’altres fruites, especifica que sempre ha d’estar sotmès a fermentació.

Experts en màrqueting diuen per això, que més enllà que s’anomeni vi o no, aquest vi sintètic crearà molta expectació segur.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa