VadeVi
Una verema més curta, amb menys producció però d’alta qualitat

Els Cellers Torres han elaborat un informe detallat sobre la verema que s’ha fet a diversos punts de la geografia catalana i també a algunes zones d’Espanya.

Han observat una baixada generalitzada de les precipitacions en totes les regions on treballen, excepte a Rías Baixas, si es compara amb la mitjana dels últims anys, i unes temperatures molt més càlides durant el mes de juliol.

La verema a Catalunya ha estat una mica més curta que altres anys. Les varietats més primerenques s’han avançat, però en menor proporció que les varietats més tardanes, que han acusat d’una manera més important la calor durant l’estiu i han arribat abans al seu estat òptim de maduresa.

Es va iniciar la verema el 20 d’agost amb els primers raïms de Chardonnay del Penedès. Després van continuar amb la Moscatell de Frontignac de la costa i la Garnatxa blanca de la Terra Alta.

Les negres es van fer esperar, i el primer raïm per a vi negre no va arribar fins al 31 d’agost, amb l’entrada d’alguna Garnatxa negra.

A partir d’aquí, ja van poder començar la verema a les diferents finques de Catalunya amb les Chardonnay de Milmanda i Sauvignon blanc de Fransola, alguna Syrah i els primers raïms d’Ull de Llebre. Van finalitzar el 9 d’octubre amb alguns raïms de Cabernet sauvignon de la Conca de Barberà i la Carinyena de la zona de la Terra Alta.

Aquest 2015, han avançat en el projecte de recuperació i aclimatació de varietats ancestrals catalanes. La Garró, la Querol, la Gonfaus i la Moneu han estat les que més bon resultat han aportat fins ara, de les 40 recuperades.

Pel que fa al Penedès es va iniciar la verema el 14 d’agost amb la varietat Pinot noir de la finca de Fransola, i després d’un breu parèntesi, van continuar amb les primeres Chardonnay per fer vi de la zona més càlida, que van començar a entrar a partir del 20 d’agost. Les negres també s’han avançat respecte a altres anys, ja que van començar amb la Merlot a partir del 4 de setembre.

Al Priorat la bona meteorologia del 2015 ha afavorit també una collita de gran qualitat sanitària de raïm, encara que una mica menor que la mitjana pel que fa a quantitat.

La verema s’ha escurçat gairebé 10 dies, començant amb Garnatxa negra de la zona del Lloar el 3 de setembre i acabant el 16 d’octubre amb Cabernet sauvignon, procedent de la finca de Porrera. Això és poc habitual, ja que rarament han veremat la Cabernet d’aquesta vinya abans del 25 d’octubre; en alguna ocasió, fins i tot, l’han arribat a veremar a principis de novembre.

A la Conca de Barberà, aquest any, la Sauvignon blanc va madurar abans que la Chardonnay, cosa totalment atípica. Van iniciar la verema el 26 d’agost amb la Sauvignon blanc de la finca de Mas de Baix, i després van començar a collir alguns raïms de Chardonnay de la zona de Milmanda. Les negres també han anat avançades ja que van començar la verema el 31 d’agost amb algunes Garnatxes de la finca de Goytisolo, destinades a l’elaboració de vi rosat.

A Costers del Segre la qualitat ha estat una mica millor en les varietats tardanes El raïm destinat a l’elaboració del vi Purgatori, de la finca de l’Aranyó, situada al cor de Les Garrigues, ha presentat un bon estat sanitari i el grau de maduresa desitjat. A mitjans de setembre van poder collir la Carinyena i, a partir del 21 de setembre, les varietats ancestrals Gonfaus i Moneu.

Torres també cultiva a Rioja, Ribera del Duero, Rueda, i Rías Baixas, i tant a Catalunya com a Espanya, constaten que el gran repte és l’adaptació al canvi climàtic.

Es per això que investiquen amb varietats ancestrals per mesurar la seva resistència al fred i han adoptat el compromís de reduir la petjada de carboni un 30% per ampolla fins al 2020.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa