VadeVi
Unió de Pagesos apel·la a la responsabilitat dels cellers i DOs per millorar la situació dels viticultors
  • CA

!--akiadsense-->

Unió de Pagesos fa una crida a la responsabilitat dels operadors del sector del vi, coincidint amb procés electoral per a la renovació de les comissions rectores de les denominacions d’origen, per treballar per a la millora de la situació econòmica dels viticultors i perquè aquests tinguin més participació en la cadena de valor del mercat del vi amb denominació d’origen. El sindicat, que justifica aquesta demanda tenint en compte l’evolució positiva del sector català, tant pel que fa a la quota de mercat com a les exportacions, defensa el treball que fan els viticultors catalans a favor de la qualitat.

En aquest sentit, Unió de Pagesos considera que cal afavorir els mecanismes que permetin als productors arribar als consumidors, ja que aquests es mostren cada vegada més interès, com demostren les estadístiques, pels vins produïts a Catalunya. També cal donar suport a la recerca i a la transferència tecnològica per a la producció de raïm i vi de qualitat, així com incrementar les garanties de traçabilitat, sostenibilitat i lligam amb el territori.

Unió de Pagesos recorda que els indicadors econòmics de les denominacions d’origen vitivinícoles catalanes són positius. Catalunya exporta un 75% del vi que produeix, i ha registrat un augment en el volum d’exportacions en els darrers anys, 230 milions de litres al 2017 enfront 149 milions el 2010. A més, ha superat rècords constants de facturació, 627 milions d’euros el 2017 respecte als 359 milions d’euros el 2010 gràcies a un lleuger augment dels preus mitjans d’exportació, 2,73 euros/litre al 2017 respecte els 2,41 euros/litre del 2010, segons l’últim informe de l’Observatori espanyol del mercat del vi. D’altra banda, de les dades de l’Informe Nielsen 2018 es desprèn que el vi català cada vegada assoleix majors quotes de mercat tant a l’Estat espanyol, 7,82% el 2018 respecte el 5,9% del 2010, com a Catalunya 38,74% al 2018 respecte el 27,8% del 2010.

També cal recordar que el preu en origen del vi amb DO o IGP produït a Catalunya es va situar al 2018 en els 0,90 euros el litre en blancs i els 0,71 euros el litre els negres i rosats, per sobre dels 0,60 euros el litre i 0,42 euros el litre, respectivament, el 2016.

Pel que fa a les eleccions a les denominacions d’orige, Unió de Pagesos ha presentat candidatures a set de les onze denominacions d’origen catalanes: Catalunya, Montsant, Priorat, Penedès, Tarragona, Terra Alta i Costers del Segre, mentre que a les de l’Empordà, Conca de Barberà i Pla de Bages hi té presència a través d’afiliats del sindicat.

El 24 d’abril es van proclamar la majoria de vocals ja electes, que formaran part de les noves comissions rectores perquè només s’ha presentat un candidat per vocalia disponible. En aquest cas, durant les properes setmanes es constituiran els nous òrgans i s’escolliran els presidents respectius.

En el cas de les candidatures d’alguns censos de determinades denominacions d’origen, en les quals s’han presentat més candidats a vocals que vocalies disponibles, caldrà fer votacions.

D’altra banda, aquest dimarts el responsable del sector de la Vinya i el Vi d’Unió de Pagesos, Joan Santó, compareixerà davant la Comissió d’Agricultura al Parlament de Catalunya, en el marc de la ponència del Projecte de llei vitivinícola.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa