VadeVi
Unió de Pagesos celebra que Agricultura accepti compensar les pèrdues pel míldiu
Raïm afectat per aquest míldiu primerenc
Raïm afectat pel míldiu

!--akiadsense-->

Unió de Pagesos valora molt positivament que el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) hagi publicat, finalment, la norma que aprova l’ajut destinat a compensar les pèrdues econòmiques de les explotacions vinícoles a causa de la plaga de míldiu durant la campanya 2020-2021. El sindicat celebra la decisió del Departament d’acceptar la proposta d’Unió de Pagesos de permetre l’accés a l’ajut a partir del 35% de davallada de producció en comptes de fer-ho a partir del 45%, com plantejava inicialment l’administració.

Agricultura ha establert, també, una priorització de les explotacions en funció del nivell d’afectació de manera que, a major afectació, més prioritat en l’accés a l’ajut i major import. En aquest sentit, el sindicat demana a l’administració catalana que destini el pressupost necessari per cobrir totes les sol·licituds i pels imports sol·licitats.

En un comunicat, el sindicat recorda que enguany el sector vitivinícola està patint les conseqüències directes de la covid-19 per les dificultats en les exportacions i també en el consum intern al canal de restauració i que les empreses compradores de raïm i de vi a Catalunya estan pagant la collita per sota els costos de producció. Per tant, “l’excepcional afectació del fong del míldiu no ha facilitat gens la millora de les perspectives a les explotacions catalanes que basen la seva economia en la producció de raïm i de vi”.

Ajuts pendents del cop de calor

D’altra banda, Unió de Pagesos recorda, que Agricultura no ha acceptat la proposta del sindicat d’aprofitar aquesta línia d’ajuts per compensar els viticultors afectats pel cop de calor del juliol del 2019 a les comarques del Priorat, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. El sindicat valora molt negativament que s’hagin exclòs aquests productors de cap tipus de suport, ja que “no han pogut accedir a l’adequació de l’IRPF i ara ni tan sols es vol ajudar als que, individualment i de forma contrastada, van patir una reducció significativa de la seva producció”, expliquen.

Per això, Unió de Pagesos vol posar de manifest que aquest és un tema que roman pendent de resoldre i que caldria articular una nova línia d’ajut que compensi a aquests viticultors, ja que ENESA i Agroseguro tampoc han modificat l’assegurança del raïm per compensar adequadament les pèrdues derivades del cop de calor. D’aquesta manera, els viticultors de l’Ebre no han vist acomplerta cap de les reclamacions que van presentar ara fa més d’un any.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa