VadeVi
Unió de Pagesos denuncia una retallada en els ajuts per la vinya
  • CA
Vinya

!--akiadsense-->

Unió de Pagesos denuncia la retallada de les ajudes dels Plans de Reestructuració i de Reconversió de la Vinya que van sol·licitar els productors per als propers dos anys, anunciada pel Departament d’Agricultura, i li exigeix que no l’apliqui.

Aquesta línia d’ajuts existeix des del 2000 i forma part del Pla de Suport Vitivinícola de l’Estat espanyol, un paquet d’ajudes comunitàries adreçades a tot el sector. El Departament ha informat que només pagarà el percentatge màxim de l’ajut, el 50% dels mòduls subvencionables, als 60 viticultors amb 5 punts de prioritat, bàsicament joves professionals de fins a 40 anys. Els viticultors amb 3 i 4 punts, un total de 492, només percebran el 35% del mòdul subvencionable. Així, patiran una retallada del 30% de l’ajut. Cal tenir en compte que en aquest grup de prioritat s’hi troba la major part de viticultors professionals de més de 40 anys. Segons Unió de Pagesos als viticultors amb 2 i 1 punts, en total 376, se’ls hi denegarà l’ajut, i no podran tornar optar a aquesta línia de millora de les seves plantacions, ni a cap d’altra, fins a la campanya 2019-2020.

El sindicat denuncia “la irresponsabilitat i, en part, la mala gestió del Departament en aquesta línia d’ajut, per no haver estat prou diligent en la certificació de moltes de les mesures de campanyes anteriors, que es podrien haver liquidat, en gran part, amb el pressupost del 2017-2018”. En aquest sentit, queda pendent el pagament de 1.612.191 euros que el Departament haurà d’abonar amb el pressupost de 5.090.383 euros del 2019 rebuts del Ministeri. Unió de Pagesos ja havia fet arribar les últimes setmanes, tant al Ministeri com al Departament, el baix nivell de certificació de la campanya 2018-2019 i el greu perill de deixar d’executar i, per tant de perdre les ajudes assignades a l’Estat espanyol. Si aquests ajuts no s’utilitzen tornen a la Unió Europea i no es poden recuperar per a campanyes futures.

El sindicat ha demanat a Agricultura que pagui el 50% de subvenció als viticultors amb 5, 4 i 3 punts (552 expedients), i que en pagui el màxim possible als de 2 punts (268 expedients). En aquest cas, i per als viticultors que no arribin al 50%, des del sindicat demanen que el Departament articuli un mecanisme perquè poguessin renunciar voluntàriament a l’ajut per tal de no restar exclosos d’aquesta línia d’ajut fins al 2023, any en què finalitza l’actual programa. Recorden que els viticultors només poden accedir a ajudes per millorar la reconversió i la reestructuració de les plantacions a través d’aquesta línia del Programa de Suport Vitivinícola, i que queden exclosos de la línia del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de modernització de les explotacions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa