VadeVi
Unió de Pagesos es fixa pel 2023 rebaixar costos i incorporar joves al camp

Unió de Pagesos té clar el seu full de ruta per aquest 2023 i així ho determina en el seu Pla de Treball: d’una banda, vol lluitar per aconseguir una rebaixa dels costos de producció i, de l’altra, que es faciliti la incorporació de joves pagesos al camp. Tant aquestes reivindicacions com totes les que apunta el Pla s’han aprovat en la seva darrera assemblea nacional, que ha reunit aquesta setmana un centenar de delegats de tot Catalunya a Vic.

Delegats d’UP en la seva darrera assemblea | Foto: UP

Costos assumibles per la pagesia

El sindicat ha compartit en una nota de premsa que davant un nou increment generalitzat de costos de producció defensarà mesures perquè els costos siguin assumibles per a la pagesia, per mitjà, entre altres, de la reducció de l’IVA de tots els béns i serveis necessaris per a la producció agrària i ajuts per assumir les noves obligacions del decret de fertilització.

Davallada de les incorporacions de joves el 2022

A més a més, apunta que vetllarà perquè s’aprovi el Pla Nacional per a la incorporació de joves el 2023 i que aquest inclogui les aportacions efectuades pel sindicat el 2022. El sindicat ha denunciat una “preocupant davallada” del nombre d’incorporacions de joves el 2022, només 212 mentre que l’any anterior s’hi van incorporar 279. La mitjana d’incorporacions a Catalunya els darrers 5 anys (2018-2022) és de 242 (1211 en cinc anys).

El sindicat ha remarcat que la burocratitzacióllastant” del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural no facilita les coses per a la continuïtat del model de la pagesia vinculada al territori, ja sigui en la incorporació de joves com en les gestions de tots els sectors de producció.

A banda de la lluita contra l’increment dels costos de producció, la proposta de Pla de Treball 2023 apunta, en primer lloc, que s’ha de continuar treballant per un mercat just, transparent i equitatiu a la cadena alimentària. En segon lloc, reclama que el sindicat situï la importància de la pagesia per al país, perquè l’alimentació és un pilar fonamental de la societat i l’agricultura i la ramaderia són imprescindibles.

Altres aspectes que es tractaran seran aconseguir que l’aplicació de la Política Agrària Comú -PAC- beneficiï la pagesia i no pas els especuladors, la necessitat d’una gestió eficient de la fauna salvatge davant l’increment continuat de danys any rere any, la protecció de l’espai agrari, l’adaptació al canvi climàtic i l’assoliment d’unes assegurances agràries útils, entre altres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa