VadeVi
UP alerta que el nou sistema de cotització discrimina els autònoms agraris

“El nou sistema de cotització per als treballadors autònoms publicat recentment al BOE suposarà una discriminació i una regressió gradual en prestacions socials com les de jubilació, invalidesa i viudetat”.

Així de contundents es mostren des del sindicat Unió de Pagesos, que entenen que el text comportarà una regressió immediata en les incapacitats temporals de fins a un 31,96% per als prop de 7.000 titulars d’explotacions agràries que figuren al Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA). A aquests, apunten, s’hi hauria d’afegir un descens del 18,35% per a unes 11.000 persones inscrites en el règim general d’autònoms. En total, doncs, la mesura afectaria més de 18.000 persones autònomes agràries a Catalunya i més de 210.000 en el conjunt de l’Estat.

El sindicat també crida l’atenció sobra la manera com s’ha tirat endavant el Real Decret-llei 13/2022, de 26 de juliol, que considera inconstitucional i contrari a la llei. Per Unió de Pagesos, no es pot justificar com a raó d’extraordinària i urgent per a promulgar un Real Decret-llei la incapacitat de l’Estat per obtenir finançament del Pla de Recuperació de la Unió Europa NextGenerationEU, que porta negociant i consultant a determinades entitats d’autònoms des de l’estiu de l’any passat.

A més, el sindicat destaca que tot i que la normativa permet una tramitació específica i urgent com a projecte de llei quan és necessari per a que la norma entri en vigor dins el termini de Dret de la Unió Europea, no es contempla sostreure les consultes i participacions de totes les parts interessades i la ciutadania en general. En aquest sentit, lamenten no haver rebut cap consulta com a part interessada.

Un acord discriminatori

Per Unió de Pagesos, l’acord entre el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, i determinades entitats estatals d’autònoms discrimina quasi la totalitat de la pagesia i els seus legítims representants de forma contrària al què preveuen la legislació estatal i el conveni internacional de la Organització Internacional del Treball (OIT) de llibertat de sindicació vigent a l’Estat espanyol. “Davant d’aquestes il·legalitats”, diran, “exigirem al conjunt dels grups parlamentaris al Congrés que si es convalida la reforma es tramiti com un projecte de llei i es puguin reparar les discriminacions i la caiguda de les prestacions socials a càrrec de la Seguretat Social que comportarà si no es corregeixen”.

Si en canvi no s’accepta aquesta tramitació com a projecte de llei, el sindicat anuncia que exigirà als parlamentaris, senadors i al Govern i al Parlament de Catalunya que presentin recurs d’inconstitucionalitat per anul·lar “l’enorme despropòsit en prestacions socials per a la gran majoria de la pagesia catalana i espanyola d’alta al RETA que suposarà l’aplicació de les previsions d’aquesta lamentable i incomprensible nova regulació”, conclouen.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa