Unió de Pagesos ha compartit en roda de premsa una valoració del tancament de verema d’enguany. Com a dada general, calcula una davallada mitjana de producció de raïm a Catalunya del 30% respecte a l’any passat, a causa de la sequera i les altes temperatures, com ja va avançar a final d’agost.
Acabada la verema a la majoria de les zones productores, el sindicat alerta dels estocs als cellers i insisteix a demanar un ajut d’Estat per a les explotacions més perjudicades. Aquesta campanya ha estat marcada per uns “alts costos de producció” i uns preus en origen molt baixos. La disminució de la producció del total de les varietats de raïm a Catalunya, segons dades del Departament d’Acció Climàtica, ha estat del 28,25% respecte al 2021, uns 119.000.000 quilos menys que l’any passat, tot i que la xifra encara no és definitiva.

Estat sanitari òptim
Tot i l’afectació climatològica, que ha accelerat la maduresa del fruit i ha fet avançar la collita, l’estat sanitari del raïm d’aquesta verema és òptim. No obstant això, de bon principi es va fer palesa la baixa producció de quilos per hectàrea de varietats com macabeu, amb parcel·les amb una collita entre 40% i 50% inferior, i fins i tot zones de l’Alt Penedès per sota d’aquestes produccions.
En varietats més primerenques com chardonnay, la producció no s’ha vist tan afectada a la zona del Penedès per la sequera, però sí a la Plana de Lleida per les glaçades de l’abril. Pel que fa a la parellada, es va veure beneficiada per les pluges de final d’agost.
Cal recordar que els últims dos anys ja han estat marcats per una reducció de la verema; el 2020, a causa del míldiu, i el 2021, per la sequera. Les altes temperatures i la sequera d’enguany han causat un greu estrès hídric reflectit en la menor collita. El sindicat preveu que si no plou a la tardor i a l’hivern, l’afectació de les vinyes augmentarà de cara la verema del 2023.
Preus, estancats
Un altre factor que ha marcat les condicions de la collita ha estat l’estancament de preus del raïm i el vi que les empreses compradores paguen a la pagesia. A més, l’elevat increment de costos de producció (gasoil, de fitosanitaris i fertilitzants) impedeix que els preus puguin ser compensats.
Pel que fa als baixos preus que s’estan pagant en origen, el sindicat considera que davant d’aquesta situació de mercat del vi és injustificat que els cellers paguin el raïm i el vi al voltant dels 0,38-0,40€/Kg. Cal, diuen, “que el preu que es paga a Catalunya, que gairebé en la seva totalitat es comercialitza sota l’empara d’una de les 12 denominacions d’origen que hi son presents, valori la qualitat que exigeixen aquestes denominacions, tant pel que fa a rendiments productius, com al grau i a la qualitat organolèptica. A més, l’extraordinari augment de costos de producció fa insostenible el preu que s’està pagant pel raïm”.
El sindicat recorda l’obligació de formalitzar els contractes de compra-venda de raïm per escrit amb l’establiment de qualitats, preus i condicions concretes, i l’obligació dels cellers de pagar el raïm als viticultors a 30 dies segons l’actual llei de morositat, independentment de la data de qualificació del vi per una Denominació d’Origen que en faci el celler. Unió de Pagesos continuarà denunciant els possibles abusos en l’àmbit de la Llei de la Cadena Alimentària.