VadeVi
Varietal 500 presenta nova anyada dels vins d’alçada que fa al Pla de Manlleu
  • CA
La nova anyada recull una bona complexitat aromàtica i de color en dos blancs, un negre i un Clàssic Penedès | VARIETAL 500

!--akiadsense-->

L’enòleg Josep Mitjans, la periodista Ruth Troyano, i el promotor de Varietal 500, Lluís Figueras, presentaran el 20 d’abril els nous vins de la collita 2016 de Varietal 500: el Nou de +500, Cau del Roig, Sot del Cel, i Niu d’Estel, que acaben de sortir al mercat.

Quatre vins, elaborats amb varietats tradicionals que responen de forma òptima en vinyes d’alçada (entre 500m i 700m) i que presenten les característiques pròpies del seu lloc d’origen. La maduració lenta i tranquil·la que donen les nits fresques i els dies calorosos a la zona més alta del Penedès, amb sòls pobres, principalment argilosos, garanteixen vins amb més acidesa, amb molt bona complexitat aromàtica i color.

L’any 2016 va ser un any més sec de l’habitual, amb una reducció de la producció del 30%, però amb bona qualitat del raïm. En el cas de les varietats més tardanes, les pluges de final d’estiu i principi de tardor van ajudar a augmentar lleugerament la quantitat sense afectar la qualitat. La verema es va fer a mà i va concloure a mitjans d’octubre. L’enòleg Josep Mitjans assegura que amb aquests vins vol transmetre “l’expressió del territori” i considera que les vinyes d’alçada són un bon element per introduir el paisatge a l’ampolla.

El projecte Varietal 500 es fonamenta en dos conceptes clau: la viticultura, ja que totes les vinyes que es fan servir per a l’elaboració d’aquests vins són vinyes d’alçada, conreades per agricultors professionals de l’Agrupació d’Agricultors del Pla de Manlleu; i la vinicultura, ja que l’enòleg, Josep Mitjans, és un ferm defensor de l’aplicació de mètodes naturals en l’elaboració dels vins i va reintroduir al Penedès, de forma innovadora, les àmfores d’argila per afinar els vins.

El projecte Varietal 500 va néixer de l’elaboració del Nou de +500 per part de l’Agrupació d’Agricultors del Pla de Manlleu l’any 2009. A partir de 2013 es professionalitza la distribució i la comercialització i Varietal 500 comença a elaborar els seus propis vins a partir de varietats molt ben aclimatades a la zona d’alçada.

L’Agrupació reuneix unes 30 famílies amb unes 400 hectàrees de vinya d’alçada, seguint les pràctiques d’excel·lència en el conreu de la vinya i garantint els criteris de sostenibilitat, ecologia, amb llevats autòctons i una producció limitada de 20.000 ampolles.

Un dels objectius del projecte Varietal 500 és fer territori i donar valor a un paisatge marcat per les cabanes de pedra seca i les torres de guaita, on el bosc i l’entorn natural tenen un pes específic molt important. La història de la zona, a la frontera del riu Gaià, reafirma els lligams del paisatge amb el conreu de la vinya des del segle X.

La presentació tindrà lloc el 20 d’abril al Club Verema i Collita (plaça Joanic 1-3) de Barcelona a partir de les 19.00h.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa