VadeVi
La varietat pirene, recuperada per Torres, impressiona al New York Times
  • CA
La varietat pirene ha impressionat a Eric Asimov del New York Times
La varietat pirene ha impressionat a Eric Asimov del New York Times | M.R.F.

!--akiadsense-->

La varietat ancestral pirene, amb què Torres està experimentant a la seva finca de Sant Miquel de Tremp (Lleida), al Prepirineu català, és un dels vins que més ha impressionat aquest any al prestigiós crític de vins del New York Times, Eric Asimov, segons l’article ‘Our Critic’s Best Wine Moments of 2019’.

Per Asimov, que porta vint anys escrivint sobre vins i quinze com a responsable de la secció vinícola del prestigiós diari americà, “els grans vins creen records; deixen impressions per reflexionar i històries per explicar”. Entre els 12 vins que ha seleccionat perquè en conserva els records més duradors, es troba l’experimental elaborat el 2018 amb pirene, una de les varietats ancestrals recuperades pel celler pel seu interès enològic i la seva capacitat per afrontar el canvi climàtic. El crític de vins el descriu com un vi “brillant i vivaç, fresc, floral i herbaci, deliciós i refrescant” i es pregunta per què aquesta varietat havia sigut descartada durant tant temps.

La finca de Sant Miquel de Tremp de Torres on s'experimenta amb la pirene
La finca de Sant Miquel de Tremp de Torres on s’experimenta amb la pirene | Torres

!--akiadsense-->

Asimov va visitar les vinyes de Família Torres el passat mes de maig per conèixer com s’està adaptant el celler familiar al nou escenari climàtic, així com la seva contribució per reduir les emissions de CO2. Les vinyes d’altura i les varietats ancestrals són dues de les mesures amb què Família Torres preveu afrontar les altes temperatures i la sequera que comportarà el canvi climàtic.

De les cinquanta varietats que ha aconseguit recuperar des que va començar la recerca a mitjans dels anys vuitanta, en aquests moments n’hi ha sis que, a més de tenir un gran potencial enològic, són de cicle llarg, de maduració tardana, i conserven una marcada acidesa, unes característiques que les fan especialment indicades per a climes més extrems.

Són, a més de la pirene, les denominades forcada, moneu, gonfaus, querol i garró, que estan plantades a les finques on millor s’han adaptat i en les que la cinquena generació de la Família Torres s’està focalitzant per cristal·litzar el projecte en vins monovarietals que puguin arribar al mercat. Un projecte que uneix innovació i tradició, en tant que, segons Torres “contribueix a recuperar el patrimoni vitivinícola català amb la mirada posada en el futur”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa