VadeVi
La verema més primerenca de la DO Montsant pot veure’s reduïda en un 35%

La verema 2023 va començar oficialment entre els cellers de la Denominació d’Origen Montsant el passat 17 d’agost, tot i que la primera setmana del mes alguns cellers ja van registrar les primeres pesades. Així ho comparteixen des del Consell Regulador en un comunicat en el qual asseguren que es troben davant “la verema més primerenca registrada a la DO“, avançant-se fins a una setmana respecte a les darreres campanyes, que ja anaven de per si més avançades.

Tant és així que, si bé en la passada campanya per aquestes dates havien entrat vora el milió de quilos, avui dia ja han collit 2,2 milions de quilos. Explica la DO que la majoria de les vinyes de raïm blanc de la zona sud ja han estat veremades, i que fins i tot s’han començat a veremar també algunes varietats negres, com ara les garnatxes. Malgrat això, parcel·les ubicades a zona nord de la DO (Cornudella i Ulldemolins) encara no s’han començat a veremar.

Una disminució per sequera que podria ser del 35%

Amb aquests registres, la DO Montsant preveu una disminució de la producció que podria estar al volant del 35%, el que equivaldria a un terç de la producció en comparació amb la verema 2022, si bé és cert, diran, que la passada campanya va ser “especialment bona” pel que fa a producció.

Com en altres zones del país, la sequera és el principal motiu d’aquesta baixada de quilos. Tot plegat, pel fet que les pluges acumulades durant l’any a les diferents estacions meteorològiques no han arribat als 200 litres fins aquest mes d’agost. Un fet “insòlit a la DO Montsant”, confirmen, que explica en gran part l’afectació de les vinyes. Les pluges registrades aquest cap de setmana, si bé han estat irregulars al conjunt del territori de la DO Montsant (143 litres als Guiamets davant dels 6 litres a Cornudella), sembla que “donaran una petita treva a les plantes“, permetent que el raïm s’engreixi una mica i alentint així l’accelerat ritme de la campanya. 

“Aquesta mateixa sequera estaria afavorint la qualitat del raïm, ja que ha ajudat a evitar les malalties associades a la humitat”, detallen, i hi sumen un altre element: enguany el 70% de les vinyes adscrites a la DO es treballen amb tècniques de confusió sexual. “Arribar a aquestes xifres en una zona on la gran majoria de les parcel·les són petites i pertanyen a molts viticultors, és tot un èxit”, asseguren, “i ara permet veure els seus resultats, ja que el bon estat sanitari del raïm demostra que és una tècnica efectiva“.

El Consell Regulador posa l’atenció també en els controls basats en el validat a camp de les dades introduïdes al RVC (Registre Vitivinícola de Catalunya) i els aforaments de vinya i cellers. L’objectiu final d’aquests controls, expliquen, s’ajusta a la voluntat de la DO Montsant de “continuar aportant garanties de qualitat i origen als consumidors i als professionals del món del vi”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa