Vermell de Peguera 2013
DO Conca de Barberà
Etiquetat en català
PVP. Aprox. 14 €
Tel. 973 175 635
Correu electrònic: info@closdepeguera.com
El primer sorprès per la màxima puntuació que va obtenir aquest vi en l’edició d’enguany dels Premis Vinari, va ser qui signa aquest article. I dic que vaig ser el primer -literalment- perquè va ser al meu ordinador que va quedar en primer lloc, quan vaig ordenar en ordre descendent la columna “Puntuació” del full de càlcul on tot l’equip havíem estat abocant les dades de les fitxes dels tastadors.
Un negre jove, Gran Vinari d’Or? vaig pensar amb un cert espant, ho reconec. Un cop vaig anar aplegant les dades d’aquest vi -encara sense tenir-ne cap ampolla per tastar-lo- vaig anar entenent els múltiples motius que han fet d’aquest vi un producte excepcional, mereixedor de la màxima puntuació d’un jurat expert en un tast a cegues.
Els motius sensorials, els deixarem pel final. Abans esmentarem els motius que segurament l’han fet tan sensorialment -organolèpticament, si així ho preferiu- excepcional.
Es tracta d’un vi que duu al darrera una intencionalitat molt concreta: la recuperació d’un estil tradicional de vins: el vins vermells catalans, que és com s’anomenava els negres quan extraure tota la intensitat del color de la pell del raïm no era un dels objectius principals de l’elaboració.
En un temps en què els vins no s’afinaven amb la criança en bóta, els vins negres, per ser plaents, no podien ser massa durs, no es podia extreure tot el color: per això es parlava de vins vermells.
I si pensem que els tastadors que formen el jurat dels Premis Vinari són seguidors de l’actualitat vitivinícola, no és estrany que hagin puntuat bé aquest vi, en un moment en que es fuig de la tendència a elaborar vins molt negres, molt intensos, molt carregats de fusta. És ara justament quan el sector s’ha adonat que els joves no s’inicien al consum del vi i es busca oferir vins plaents, més fàcilment assimilables, en els quals el principal ingredient sigui justament la fruita: el raïm amb el qual s’elaboren.
Es tracta d’un vi elaborat per Xavier Nogué, un viticultor que feliçment ha recuperat vinyars de Vimbodí procedents d’un projecte, Cal Celdoni, que va fer fallida fa uns anys. Concretament, el raïm procedeix d’una parcel·la d’1,5 Ha del terme de Vimbodí, plantada amb ceps de garrut -el nom local del monestrell- de quinze anys d’edat.
Per aconseguir el color vermell que caracteritza aquest vi, a l’elaboració, que es fa al Viver de Celleristes de Barberà de la Conca, la maceració ha estat curta, de només sis dies, i a més a més s’ha retirat la meitat de la brisa.
I pel que fa a les seves característiques organolèptiques, les que es poden percebre a través dels sentits i que en un tast a cegues com el dels Premis Vinari són les úniques que han intervingut, es pot dir, per començar, que és un vi molt original.
El color actual -segurament ha evolucionat lleugerament des que es va embotellar- és vermell intens amb un to lleument violeta.
Les aromes són d’una intensitat més alta del que és habitual, amb notes florals de violes i roses, i de fruita, magrana i cirera. Al reregust, un cop el vi empassat, hi domina la “piruleta” o caramel de maduixa llaminer i amb un cert toc lacti. El final és molt especiat, de pebre negre i nou moscada.
A la boca és saborós, no es tracta pas d’un vi feble malgrat el poc color, i dens, però excepcionalment fresc, malgrat que el garrut veremat ben madur l’hi ha donat uns bons 14º d’alcohol, que en tot cas, col·laboren a donar-li un punt llaminer.
És, doncs, i com sol passar en la majoria dels guardonats als Premis Vinari, un vi amb un equilibri excepcional, que en aquest cas hi suma originalitat i tradició.