VadeVi
La versatilitat del català per dir ‘borratxo’

Les Festes de Nadal i Cap d’Any són d’excessos i tot que sempre recomanem que es begui vi amb moderació no sempre podem evitar que la ingesta d’alcohol ens afecti, encara que sigui una mica. Revisant el diccionari hem trobat diferents maneres, algunes més elegants i d’altres més vulgars per dir, finalment, que estem ebris. Malgrat totes les paraules i expressions que recollirem fan referència a quan l’alcohol pertorba les nostres facultats, val a dir que hi ha graus d’afectació i per sort, l’efecte del vi no sempre implica la pèrdua total del control.

Ebri i embriac serien les maneres més cultes i per tant més fines de dir que que potser ens hem passat una mica amb l’alcohol. A partir d’aquí ja entraríem en el camp del llenguatge comú i fins i tot vulgar.

Si us diuen que aneu maus o gats deu ser perquè sembleu borratxos. En el cas d’anar gat s’utilitza especilament a Mallorca i Menorca i també a alguna zona del Bages. La bevèrria, és el vici de beure, però també l’alteració provocada per un estat d’embriaguesa. l el DIEC2 també recull beverri i bevèrria, no tant com a borratxos específicament sinó com a sinònims de <em”>bevedor i bevedora. </em”>

Agafar una bufa és bastant comú i s’entèn que l’origen de la paraula és onomatopeic, de bufar quan estem una mica marejats. Anar calent de cap i calent d’orelles també es fa servir fent referència a un suposat augment de temperatura després de la ingesta d’alcohol.

Agafar una borratxerra també es diu agafar una turca, que està relacionat amb Turquia però no queda clar exactament l’origen. I també agafar una curda que no se sap d’on ve. Empillocar-se i empitofar-se tot i que són poc habituals també les trobem recollides al diccionari.

Anar mamat, també s’utilitza per definir un cert mareig tenint en compte la paraula mam que vol dir beguda alcohòlica. Una altra expressió molt comuna és agafar un pet, i potser no tant, però que també s’usa és agafar una merla, una paperina i fins i tot agafar una torradora, per allò de la calor que dèiem.

Segurament la que més ens ha cridat l’atenció ha estat pítima, que com la <em”>borratxera</em”>, s’agafa.

N’hem recolllit setze, i segur que hi ha moltes més maneres que no apareixen aquí. Sigui com sigui des de Vadevi us recomanem que begueu amb moderació i que <em”>freneu</em”> abans que l’embriaguesa prengui el control. Que tingueu un bon 2019!

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Verídic a desembre 30, 2018 | 19:43
  Verídic desembre 30, 2018 | 19:43
  Més de 2000 noms en castellà recollits en una tesi doctoral dels anys 80! No recordo la universitat, era al nord d'España!
 2. Icona del comentari de: pepitu a desembre 30, 2018 | 19:52
  pepitu desembre 30, 2018 | 19:52
  A casa en diem anar pitofi (el Maresme)
 3. Icona del comentari de: Fedor a desembre 30, 2018 | 21:29
  Fedor desembre 30, 2018 | 21:29
  Una paraula que també s'usa per a dir anar borratxo és "portar una mantellina"
 4. Icona del comentari de: Capsigrany a desembre 31, 2018 | 12:28
  Capsigrany desembre 31, 2018 | 12:28
  Agafar una merda com un piano.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa