VadeVi
El vi català s’alia amb el ‘blockchain’ per garantir la fiabilitat de dades
  • CA

La tecnologia avança tant ràpid que en els pocs segons que dediquem a escriure aquesta frase probablement el món ja ha introduït alguna nova aplicació al mercat que ara mateix desconeixem. La informació, les apps, la investigació…, tot flueix a través d’una infinitat de canals, de noves plataformes, i d’equips professionals que descobreixen o intenten atrapar totes les possibilitats que, d’entrada, haurien de millorar la manera de ser, fer i actuar.

Res que no sabem ja, malgrat això no tregui que estar amatents als canvis sempre pot aportar alguna novetat interessant per a millorar el nostre dia a dia des de diversos i múltiples àmbits. I si aquest és el cas, benvingudes siguin les novetats i ben aplicades estiguin en el nostre entorn proper.

Shubham D’hage, Unsplash

La cadena de blocs o blockchain és un sistema digital que permet verificar tot tipus de transaccions relacionades amb el tractament de dades. Se’n sent molt a parlar últimament, i és perquè cada cop se n’identifiquen major nombre de beneficis que es poden aplicar en diversos sectors i àmbits d’acció. El del vi no n’és cap excepció, que ja està en el procés de conèixe’n les bondats i entendre’n l’abast per poder aprofitar els beneficis i millores que tot plegat pugui aportar al sector.

L’Institut Català de la Vinya i el Vi, INCAVI, fa temps que té la mirada posada en aquest sistema de tractament de dades per aplicar-lo al sector vitivinícola del país. “N’anem aprenent per poder fer-ne la millor aplicabilitat possible”, dirà a Vadevi Xavier Agell, Cap del Servei de Secretaria de l’entitat del vi català. “Som conscients que l’ús d’aquesta tecnologia ens permetrà incrementar la fiabilitat de la traçabilitat de tots els processos que requereixen el treball amb dades”, i afegeix, “tenim clar que aquest és el camí per no quedar-nos despenjats ni desactualitzats quan el món està avançant fermament en aquesta direcció”.

Seu de l’INCAVI a Vilafranca del Penedès | INCAVI

De fet, segons explica Agell, l’Administració en ple està immersa en aquest procés i, ells, com a entitat pública del vi també se sumen “a conèixer millor el sistema i a detectar els partners que ens puguin acompanyar en el camí”. En paral·lel, dirà, també s’està compartint amb el sector (DO, cellers…) les eines i usabilitats de la tecnologia blockchain perquè siguin conscients de l’abast i els beneficis de l’aplicació d’aquest tipus de tecnologia en el seu dia a dia.

Agell apunta que un millor tractament de dades ha de “garantir una traçabilitat més segura“, així com millorar els processos de treball, amb un valor afegit que té a veure amb l’agilitat, i sobretot, amb una garantia per certificar l’origen i les bones pràctiques en tot el procés d’elaboració del producte. “Tot plegat, ha de beneficiar el prestigi del producte”.

Estem en una fase inicial, comenta el Cap del Servei de Secretaria, però no perdem de vista que aquest és el camí que volem seguir perquè entenem que són moltes les possibilitats en benefici del sector del vi a Catalunya”, conclourà.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa