VadeVi
El vi català celebra la suspensió temporal d’aranzels addicionals per exportar als Estats Units
  • CA

La notícia saltava aquest divendres 5 de març amb l’anunci per part de la Comissió Europea de la suspensió dels aranzels addicionals del 25% que havia imposat els Estats Units a productes agroalimentaris d’Europa, entre els quals, el vi que s’elabora a casa nostra.

La resposta del sector no pot ser més unànime en celebrar la suspensió malgrat encara sigui temporal -d’entrada s’ha parlat de quatre mesos-, i es mostra esperançat que les negociacions que ara s’inicien entre ambdós territoris permeti aconseguir la derogació definitiva.

Salvador Puig, director general de l’INCAVI, manifesta en declaracions al Vadevi que “és una notícia molt positiva essent els Estats Units una de les principals destinacions del vi català”. Puig referencia les dades del 2019 -les últimes de què disposa l’Administració catalana i que es van presentar fa poc a través d’una nova eina que en mesura valor i volum per mercats-, per recordar que els Estats Units és la sisena destinació pel vi tranquil de Catalunya i, la segona entre els països de fora de la Unió Europea (de fet, seria el primer perquè el Regne Unit, que encapçala la llista, al 2019 encara formava part de la UE).

Puig es mostra satisfet perquè considera el nord-americà un mercat estratègic. I a més a més, afegeix “la satisfacció és doble perquè l’administració Trump també havia amenaçat d’aplicar aquests aranzels addicionals a vins de menys de 14%vol. i als vins escumosos”. “Ara, continua, esperem que aquesta notícia vingui acompanyada d’una recuperació ràpida del país en quant a situació sanitària, perquè tot plegat contribuirà a recuperar aquest mercat tan important en volum però sobretot en valor pels vins catalans”, conclou el director.

La satisfacció és compartida també des de la DO Catalunya. El seu president, Xavier Pié, considera que “és una magnífica notícia que hem de celebrar”, sobretot tenint en compte que des del 2019, “els vins de la DO Catalunya havien perdut més d’un 50% de vendes als Estats Units”. Acaba amb un desig: “Esperem que la nova situació ens ajudi a remuntar”.

Joan Arrufí, propietari del celler Altavins i president de la DO Terra Alta entén també que “és una excel·lent notícia pel sector que millorarà la relació comercial amb els Estats Units”. Arrufí, amb tradició exportadora al mercat nord-americà, fa referència al fet que la mesura no afectava els vins que superaven els 14% vol, i “justament a la Terra Alta, degut a les condicions climàtiques, de terrer i varietats adaptades, s’hi produeixen vins amb més concentració de sucre que resulten amb una graduació superior a l’afectada per aquests impostos addicionals”.

Exportem vi als Estats Units des de fa 75 anys i aquest és un mercat estratègic per a nosaltres, tot i ser especialment complex pel sistema de distribució a tres nivells”, comenta Miquel Torres Maczassek, director general de Familia Torres. “Comptem amb un bon equip i distribuïdors especialitzats però la política d’aranzels del president Trump ja estava tenint un impacte important en les nostres vendes, i l’experiència ens ha ensenyat que els aranzels no ajuden mai a ningú a llarg termini”. I continua, “la competència en igualtats de condicions és clau per desenvolupar unes relacions comercials sanes, ja sigui en el sector del vi o qualsevol altre sector. Per això, valorem molt positivament la suspensió temporal dels aranzels als vins europeus i esperem que les negociacions arribin a bon port”, conclou Miquel Torres.

Mireia Pujol-Busquets, directora ajunta del celler Alta Alella se suma a la celebració de la notícia: “Espero que després d’aquests quatre mesos, en vinguin molts més, i sobretot que aprofitin aquest temps per negociar millor els acords comercials”, comenta. Els Estats Units és un dels principals mercats d’exportació del celler alellenc, i per a ells, aquest increment addicional ha suposat haver d’assumir part dels costos d’exportar-hi, a mitges amb els importadors: “La suspensió dels aranzels permetrà als importadors recuperar el seu marge i nosaltres no haver d’assumir aquest cost extra”, comenta. “Hem hagut de fer un esforç important per no perdre la nostra presència al mercat nord-americà”, afegeix.

PROJECTE CHAFEA

Les novetats en les relacions comercials entre Europa i els Estats Units també podran beneficiar el projecte CHAFEA que lideren Catalunya, a través de PRODECA, i la Unione Italiana Vini Servizi Soc. Coop. Aquest programa té com a objectiu la promoció de vi tranquil i escumós precisament als mercats de la Xina i els Estats Units. El programa està finançat en un 80% per fons europeus i té una durada prevista de tres anys.

“Una trentena de cellers de tot Catalunya ja s’hi ha acollit”, explica Salvador Puig, “i estic segur que la rebaixa dels aranzels millorarà i facilitarà la relació comercial amb el mercat nord-americà i, per tant, l’assoliment de l’objectiu de promoció dels vins que s’elaboren al nostre país”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa