VadeVi
El vi català, en xoc per la mort d’Àngel Garcia Petit
  • CA
Àngel Garcia Petit, ha mort aquest divendres

!–akiadsense–>

L’últim acte públic al que va assitir va ser la presentació del Vi Novell al Palau Robert de Barcelona. Amb la seva dona Fàtima, l’Àngel Garcia Petit es mostrava content de poder tornar a tastar vi. Una malaltia pulmonar, de la qual s’estava tractant, l’havia deixat fora de joc durant uns mesos i havia hagut de deixar tota la seva activitat docent i de col·laboració amb mitjans de comunicació.

Una certa recuperació li havia permès tornar a sortir al carrer i, tot i que finalment no hi va poder assistir, havia confirmat la seva presència a la presentació dels vins de la DO Costers del Segre el passat dilluns. Un repunt sobtat de la malaltia se’l va emportar aquest divendres i ha deixat el vi català en xoc i una mica orfe.

Farmacèutic i enòleg de formació, i col·laborador regular com a articulista del Vadevi, era un dels tastadors històrics dels Premis Vinari. Tal com explica la seva directora, Eva Vicens, “l’Àngel va creure i formar part dels Premis des de la primera edició. Com a jurat, però també com a assessor. Era una persona positiva, extremadament sensible i que sempre estava disposat a ajudar. Una persona amb un enorme coneixement i criteri sobre el món del vi.”

Els últims anys dedicats també a la docència, era el professor d’enologia de l’Escola de Sommeliera Sant Ignasi. El seu coordinador Jordi Xavier Romero afirma que “li marxa un amic” i que és molt difícil d’assimilar. “Podria parlar de tot el que ha fet pel món del vi i en particular pel vi català, però crec que altres persones ho faran millor que jo. Per mi el més important, i el que guardaré sempre d’ell, és la seva vessant humana i personal. Era un persona de conviccions i vivia en coherència amb elles”.

Romero mostra la seva admiració com a “enòleg, farmaceutic, mestre, professor, escriptor, periodista gastronòmic… sempre l’he admirat i vist com un humanista del món de la gastronomia. Però per sobre de tot això, la seva persona, el seu tarannà, atent i pacient amb tothom; sempre reservat en públic”. Pel coordinador dels sommeliers de Sant Ignasi, “l’Àngel ens ha deixat un gran llegat, allà on sigui segur que estarà amb la seva copa d’Armagnac vigilant que TASTEM els vins, perquè els vins no es proven“>, es tasten”.

Àngel Garcia Petit en el moment de rebre el reconeixement per la seva tasca periodística a la Nit de l'Enologia de 2015
Àngel Garcia Petit en el moment de rebre el reconeixement per la seva tasca periodística a la Nit de l’Enologia de 2015 | ACE

!–akiadsense–>

Garcia Petit era l’enòleg col·legiat número 92. I l’any 2015 a la Nit dels Enòlegs li van donar el Premi Periodístic. Aleshores el president dels enòlegs era Carles Playà, però la casualitat va fer que qui li va lliurar el premi fos Joan Miquel Canals, ara al capdavant de l’Associació i del Col·legi. “Recordo que varem intercanviar unes breus paraules i em vaig quedar amb la bonhomia i calma d’aquella persona. He de confessar que no el coneixia personalment, llavors jo era vocal del col·legi d’enolegs, tot i que ell també n’era membre, el col·legiat número 92. El que em queda de l’Àngel és aquesta pausa que tenia en la seva conversa, d’altres vegades que havíem coincidit, una sensació de respecte i escalf per la feina que fem de manera que el teníem al costat si era precís. De fet a les nostres reunions el seu nom sortia algunes vegades sempre amb aquest mateix tarannà”, explica Canals.

Per l’Associació Catalana de Sommeliers també és una gran pèrdua. Ho explica la seva presidenta Anna Vicens: “L’Àngel era una persona molt inteligent, amb una gran capacitat per transmetre, un boníssim comunicador i una bellíssima persona, el trobarem molt a faltar. El món del vi perd un altre gran professional”.

Josep Sucarrats, director de la revista Cuina, publicació en la que ha col·laborat els últims 15 anys explicava que “les persones que vam treballar amb ell en recordem tant la seva saviesa infinita al voltant del món del vi, com la bonhomia, la humilitat i el sentit de l’humor amb què compartia aquest coneixement. Amb la seva mort, Cuina perd un dels millors col·laboradors de la publicació.”

Per Valentí Roqueta, president de l’Associació Vinícola Catalana, “Àngel Garcia Petit ha estat una persona entranyable i amb molta sensibilitat; un gran coneixedor i sobretot amant del vi, de la gastromia i dels paisatges vinícoles del nostre país. Sempre disposat a ajudar i colaborar. El trobarem molt a faltar“.

El director general de l’Incavi, Salvador Puig, explicava que tot i que no ha tingut l’oportunitat de conèixer-lo gaire, tothom coincidia en que era molt bona gent. I des del punt de vista professional, “fa poc vaig comprar el seu últim llibre, la Volta a Catalunya en 50 vins, i em va semblar una tria excel·lent”.

Els que van tenir l’oportunitat de treballar amb l’Àngel Garcia Petit, asseguren que dins del món del vi era una rara avis. “Un senyor baixet, discret, que amb la seva gorra passava desapercebut en un món moltes vegades excessivament hedonista cobert d’un vernís ampul·lós”. Però la seva elegància, la del coneixement, la de la saviesa, el respecte i l’amor pel vi deixava empremta.

La sala de vetlla s’obrirà al Tanatori de Sancho d’Àvila aquest diumenge a partir de les 13.30 i dilluns a les 11.25h es farà una cerimònia de comiat al tanatori mateix.

Recuperem un vídeo, de l’edició 2017 dels Premis Vinari en el que l’Àngel Garcia Petit i altres membre dels jurat del concurs explicaven que el preu no sempre es garantia de qualitat a l’hora de triar un vi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa