VadeVi
El ‘Vi de la Passió’ de Vilalba dels Arcs es destapa enguany de forma virtual
  • CA
Quatre dels elaboradors de vi de Vilalba dels Arcs
Quatre dels elaboradors de vi de Vilalba dels Arcs

!--akiadsense-->

Un any diferent, un tast diferent“. Així s’anuncia aquest 2021 la presentació del Vi de la Passió que la pandèmia no permet celebrar de manera presencial tal com tradicionalment s’ha fet per Setmana Santa a Vilalba dels Arcs. Es tracta d’un producte singular elaborat per un grup de viticultors d’aquest municipi de la Terra Alta que des de fa més d’una dècada recorden com l’haurien fet en l’antiguitat durant l’era romana.

La Covid ja no va permetre destapar i tastar el vi de forma presencial al 2020, i enguany s’ha buscat una alternativa per poder compartir el moment especial d’obrir les gerres i gaudir del producte de l’any. Així, a través d’un vídeo, quatre elaboradors vilalbins, Rosa Doménech, del celler Xavier Clua, Rut Fullat de Bernaví, Josep Anton Llaquet, d’Unió (Cooperativa de Vilalba) o Joan Ramon Bada, de Vins del Tros han recordat el procés d’elaboració i han tastat de manera comentada aquest producte tan singular.

El vi de la passió s’elabora en gerres i pells tal com feien els romans, expliquen els elaboradors, i recorden també que és un vi que neix d’una vinya centenària, La Mussola, que cedeix Casa Coll i que treballa el viticultor Francesc Bru. Pel que fa a l’elaboració, “desrapem amb les mans, el posem dins les gerres, hi afegim herbes mediterrànies, una “poció secreta”, i el deixem fermentar a sol i serena des de novembre fins ara”. I continuen: “Es premsa, hi afegim mel i el deixem dins les gerres perquè acabi de fermentar i reposi”.

Enguany ha quedat força dolç“; “És una explosió d’aromes“; o “el trobo diferent d’altres anys“, diran els elaboradors. “Cada any és una sorpresa”, coincideixen tots, com també estan d’acord en què “destapar este vi ajuda a donar a conèixer la resta d’elaboracions de nostre poble”.

Aprofitant la trobada, els elaboradors han presentat algun dels vins de la seva gamma. Joan Antoni Llaquet, per exemple, destapa el monovarietal de l’última anyada de garnatxa blanca d’Unió, que s’elabora a la Cooperativa de Vilalba: “És fresca, bastant floral i jove, de l’any”, comenta l’enòleg. “Volem que sigui un producte sedós en boca i que tingui un bon envelliment en ampolla”.

Rosa Doménech ha presentat l’última anyada de l’Il·lusió. “Un vi que té un important valor sentimental per natres i que pren molt de significat pel projecte perquè va ser el nostre llançament amb un monovarietal, quan fins llavors sempre apostàvem pels cupatges, i en este cas vam buscar sobretot la tipicitat de la varietat”, comenta l’enòloga. Bada ha volgut donar a conèixer l’Ai de mi 2016 de Vins el Tros, un cupatge de garnatxa negra i carinyena fermentat en tines de roure.

Rut Fullat de Bernaví comparteix el Ca’Vernet, un 50% Cabernet sauvignon i 50% Cabernet Franc que elaboren en foudres de 3.000 litres de roure francès. “Hem triat el Cabernet perquè malgrat no és una varietat de la Terra Alta, és un vi especial que va sortir al mercat ara fa deu anys i que neix a Mas Bernet”, explica l’elaboradora.

“Raonar, entendre, expressar-se, pensar i saber”, coses que no podem perdre i que hem de tirar endavant”. “La passió per fer vi i la il·lusió no l’hem perdut“, dirà Rosa Clua a tall de conclusió.

Aquest 2021 tampoc es podran veure les representacions de la Passió de Vilalba dels Arcs, malgrat des del Patronat organitzador sí que han volgut “reinventar-se per tenir una mica de ‘Passió’“, en paraules de Marc Solé, membre del Patronat. Així, durant aquests dies de Setmana Santa s’ha organitzat una lectura dramatitzada dels textos de l’obra i una mostra dels cartells que han il·lustrat la representació durant els darrers vint-i-cinc anys.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa