VadeVi
El vi de plàtan, una proposta canària que ha arribat als tribunals
  • CA
Plàtans

!--akiadsense-->

Un celler de Tenerife des de fa anys reutilitza els plàtans que no es poden comercialitzar pel seu consum tradicional i n’elabora diversos productes, entre ells un vi i fins i tot un escumós. Del vi, només l’any passat se’n van elaborar 20.000 ampolles que es comercialitzen amb els mateixos usos que el vi de raïm.

En diuen vi perquè el procés és pràcticament el mateix i només canvia la fruita. Així es fa un most amb els plàtans triturats i després amb llevats es fa fermentar. Es clarifica, s’embotella i el comercialitza. Des del seus inicis han hagut de bregar amb les crítiques per part del sector del vi. El director de Bodegas Platé, Carlos Guevara, explicava a El Comidista, “el problema dels que estan ficats en el món del vi és que són recalcitrants i no accepten cap tipus d’innovació que no sigui sota, caballo y rey.

El Platé és el vi de plàtan que es fa a Tenerife

!--akiadsense-->

Una altra raó per la qual en diuen vi és perquè en castellà, i també en català, segons el diccionari, la definició de vi inclou una accepció que es refereix a suc fermentat de fruita, sigui o no sigui raïm. El problema és que la paraula vi té un ús comercial i per tant, més enllà de la cosa lingüística, també està regulat per llei i la llei espanyola i també l’europea diu que allò que es comercialitzi sota el nom de vi ha de ser suc de raïm fermentat.

Ara bé, sembla que la normativa canària s’ha decantat més per la definició del diccionari i contempla la possibilitat de fruita fermentada, en aquest cas el plàtan i és per això mateix que el govern espanyol i el canari estan en litigi des del passat mes de gener. El Tribunal Constitucional serà el que haurà de dirimir si aquest producte es pot seguir comercialitzant amb el nom de vi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa