Les vinyes de Vins Ferrer de la Vall de Bianya
Les vinyes de Vins Ferrer de la Vall de Bianya

!--akiadsense-->

La família Ferrer, copropietària de Henkell-Freixenet, està aixecant l’altura de les seves apostes vitícoles per combatre els efectes del canvi climàtic. Després de posar en marxa el seu projecte a la Cerdanya (Riu), han presentat en el marc de la Fira del Farro el primer vi que es fa a la Vall de Bianya, recuperant unes petites antigues vinyes de moscatell de gra menut que hi havia hagut i que s’han anat substituint amb els anys per d’altres conreus, principalment blat de moro. És l’únic vi i vinyes que hi ha ara per ara a la Vall de Bianya, a 400 metres d’altura sobre el nivell del mar. Hi porten invertits, per ara, 100.000 euros.

La vinyes es va plantar ara fa quatre anys en una finca propietat de Sílvia Carné (assessora jurídica de Henkell-Freixenet), i dels seus cinc germans i dos nebots. El projecte, però, el lidera Pere Ferrer Noguer, conseller delegat de Henkell-Freixenet, que diu que li va impactar el paisatge de la zona, envoltat de roures, fages i pi blanc. Manifesta que hi va veure moltes similituds amb la Borgonya. Per això va decidir personalment, de forma “indubtable”, que només s’hi plantaria chardonnay. Diu Pere Ferrer que el projecte ha despertat gran interès a la zona, i que fins i tot l’Ajuntament local els ha demanat que incloguessin el nom d’aquest poble de la Garrotxa al nom del vi, que s’ha acabat batejant com a Mallol de Bianya. El topònim Maiol o Mallol sembla que podria provenir del cultiu de vinyes joves. La incorporació de Silvia Carnet com a assessora externa de l’àrea jurídica i de compliance, que torna a la companyia de la qual va ser directora jurídica durant més de quinze anys, reforça l’equip de Freixenet, liderat pels dos consellers delegats: Pedro Ferrer, també vicepresident, i Andreas Brokemper. També formen part com a membres del comitè executiu Thomas Scholl, Bernd Halbach, Frank van Fürden i Eberhard Benz.

Pedro Ferrer, representant de la família copropietària de Freixenet
Pedro Ferrer, representant de la família copropietària de Freixenet

!--akiadsense-->

Amb la reincorporació de Sílvia Carné es busca “promocionar el talent intern de la companyia i recuperar a prestigiosos professionals del sector dels vins escumosos que han format part de la història del grup”. Silvia Carnet coneix bé el grup vitivinícola en el qual, durant la seva etapa anterior, va liderar la creació i la gestió del Departament Jurídic, amb un especial enfocament en les àrees de mercantil, civil, administratiu i competència. Així mateix, també va ser la responsable de la coordinació dels Departaments d’OCM, Enoturisme i Relacions Públiques; de la creació del Festival Vinya & Art de Caves Elyssia i de l’àrea de desenvolupament comercial i ecommerce i de Retail, en la qual va impulsar la creació del showroom Tannic by Freixenet a Barcelona i del Corner dels cellers Freixenet. Llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona i actualment directora de Factòtum Consulting, de la qual és cofundadora, Carné també és també professora del Màster ICAB del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona.

Un repte que s’estrena amb 2.300 ampolles

Recuperar la vinya a la Vall de Bianya ha estat un repte per la gran pluviometria de la zona -que se situa entre els 900 i els 1.000 mil·límetres anuals de mitjana-, per les boires matinals i per les glaçades de primavera. Reconeixen que han hagut d’estar “molt al damunt” de la viticultura, que és convencional. S’estrenen al mercat amb només 2.300 ampolles d’aquest vi sense DO, jove, fresc i amb notes tropicals. Amb aquest projecte que compta amb la direcció tècnica de Judit Llop esperen arribar a una producció d’unes 15.000 ampolles en els propers anys. Les primeres ampolles es comercialitzaran aquesta primavera a un PVP d’entre 15 i 20 euros. De moment descarten construir un celler a la Vall de Bianya. Han signat un contracte de serveis amb Henkell-Freixenet per elaborar aquest vi al celler Elyssia de Sant Cugat Sesgarrigues (Alt Penedès). De fet, aquest nou vi el comercialitzarà Henkell-Freixenet i la família Ferrer. Pere Ferrer reconeix que aquest “és un més dels molts projectes romàntics que hem impulsat, com el de la Freixeneda al Penedès per retre homenatge als orígens familiars del meu pare”.

A més dels vins de la Cerdanya i Vall de Bianya, la família Ferrer Noguer impulsa al marge de Henkell diversos projectes: les caves Can Sala de Sant Quintí de Mediona i Vins Font (Alt Penedès), el celler de La Freixeneda de Mediona (Anoia), Viticultors del Priorat i Viñas del Montsant (Priorat), el vi de la Terra de Mallorca Susana Sempre, Dominio de Longaz a Cariñena, Unión Vinícola del Este a Utiel-Requena i Bodegas Castelo de Medina a Villaverde de Medina (Rueda).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa