VadeVi
Víctor Jiménez: “A la Vinícola esborrem la frontera entre el Principat i la Catalunya Nord”
  • CA

Víctor Jiménez (Barcelona, 1974) va obrir la Vinícola l’octubre de 2014 en ple Eixample de Barcelona (carrer Girona, 123). La seva aposta era clara: la promoció de vins catalans, no exclusivament del Principat, sinó també de la Catalunya Nord. La Vinícola té actualment unes 150 referències, entre les quals s’hi troben vins de totes les denominacions d’origen del país, cava, i una setantena de vins de l’altre costat dels Pirineus. “Som països germans, compartim cultura i clima, treballem mateixes varietats… La Vinícola és el punt de trobada de tots els catalans”, diu Jiménez, que per cert ha estat confirmat com a membre del panell de tast dels Premis Vinari dels vins d’aquest 2017.

Entrant a la Vinícola, un es dibuixa un dels mapes vitivinícoles més complets del Principat i la Catalunya Nord. És aquest l’objectiu del local?

Això intentem. Als inicis buscàvem una fórmula nova on no hi hagués fronteres físiques entre el Principat i la Catalunya Nord. Compartim cultura, idioma, som mediterranis i treballem varietats similars, com la garnatxa, la carinyena o la malvasia. Per nosaltres era clar, volíem un establiment que tingués productes d’una i altra banda dels Pirineus i això és el que oferim, a través del propi producte i d’altres activitats.

Com per exemple?

Organitzem xerrades sobre zones de producció, tipus d’elaboració, tipologies de vins… Fa poc vam acollir la presentació d’un número especial que la revista Mirmanda (editada a la Catalunya Nord) va dedicar al vi; i aquest cap de setmana participem a la Fira Modernista que fan al cor de l’Eixample de Barcelona. Al final, apostem per la suma d’accions que permetin difondre la cultura del vi de casa nostra: destapar ampolles és una manera; explicar i donar a conèixer el producte, una altra.

I a part del treball del dia a dia, tasta en panells professionals del vi. Més feina o plaer?

En el nostre món –com en molts altres- la formació continuada és imprescindible. Cal estar al dia de com funciona el mercat local i internacional, i participar en concursos o jornades de tast, t’ho permet. A banda d’estar al panell oficial de tast l’INCAVI, enguany he participat al Concurs de les Garnatxes del Món que es va fer a Sardenya i aquests dies tasto al concurs italià de la Selezione del Sindaco a la costa d’Amalfi. Aquestes experiències formen part d’aquest aprenentatge continu.

A més, en uns dies s’incorporarà al jurat dels cinquens Premis Vinari de vins?

Cert. Els Vinari són el concurs de referència dels vins catalans i, com a especialista en vins del país, és realment un plaer formar part del jurat. Catalunya és un país vitivinícola molt ric i penso que el concurs ajuda a posicionar els productes al lloc que mereixen.

Queda molt camí (al Principat, al menys) quan el consum intern és encara tant baix?

Nosaltres, a la botiga, detectem cada cop un major interès en el vi català. Tenim gent de fora, però també del país que s’apropen, pregunten, s’interessen… Hi ha molta curiositat i en general, els clients se’n van molt sorpresos de la qualitat i varietat de vins que tenim. Penso que el sector viu un moment molt dinàmic, amb canvis generacionals i apostes per grans productes, i que ens ve per endavant un llarg recorregut que ens ajudarà a consolidar aquesta marca de qualitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa