VadeVi
[VÍDEO] Vuit documentals sobre vi que us faran passar una bona estona
  • CA

Tot i que ja s’anuncien calendaris de desconfinament, sembla bastant clar que encara haurem de romandre a casa unes setmanes més. Per fes-vos-ho més portable, des de Vadevi us proposem el visionat de documentals sobre vi. Són peces d’autors d’arreu que a través del cinema, però amb la voluntat de mostrar històries de persones, projectes i fets reals expliquen el vi des de diferents vessants. Us en deixem els trailes per anar fent boca.

1. És el cas de Revolución líquida. Una pel·lícula de la catalana Clara Isamat que al 2019 donava el tret de sortida al Festival Most de Cinema de Vi i Cava. És una peça del 2018 en la que l’autora, a través de l’experiència de tres sommeliers, mostra quina ha estat la revolució a la sala dels restaurants.En parlàvem amb ella per la seva estrena a Vadevi. Trobareu el documental a Filmin i aquí en teniu el tràiler.

2. De la mateixa autora però amb una temàtica completament diferent podeu veure en obert Fermentación Espontànea. Un recorregut per onze cellers que elaboren vi natural i on s’exposa l’auge d’aquest tipus de vi i les controvèrsies que suscita. Isamat va decidir, al principi del confinament, oferir aquest pel·lícula a través de Youtube. La teniu aquí.

3. Rogljevo és un poblet de Sèrbia de prop de 200 habitants que fa 100 anys va viure un moment esplendorós pel que fa a la producció de vi. De fet els seus vins es podien trobar a les exposicions internacionals que es feien a Burdeus i a París. Però aquells anys pròspers es van convertir en només un record fins que una família francesa va decidir instal·lar-se a Rogljevo per tornar-hi a cultivar vinya i fer vi. Aquesta és la història que explica The Promise. Un documental de Zeljko Mirkovic que explica l’aventura d’aquesta família i la reacció dels habitants del poble amb l’arribada d’aquests nous conciutadans.

4. L’any 2017 es va estrenar Decanted. Es tracta d’un recorregut per Napa Valley, a Califòrnia, la regió vitivinícola més pròspera dels Estats Units. El director Nick Kovacic parla amb diversos personatges del sector i a través d’ells relata la situació actual, però també la història de la producció del vi en aquesta zona. Entre d’altres s’explica perquè l’anomenada llei seca“> va contribuir en el desenvolupament d’aquesta indústria, sobretot a Califòrnia. La trobareu a Netflix i aquí en teniu un tast.

5. Una altra història que va ser tota una revolució i que ens cau bastant més a prop és la del resorgir del Priorat. En aquest documental que podeu veure en obert seguint aquest enllaç, hi trobareu l’aventura, quasi èpica dels que ja es coneixen com els “Cinc Magnífics”. Cinc viticultors que arriben al Priorat i que van capgirar la història de la comarca i també del vi català quan el van situar al món.

6. SOMM 3 és l’últim documental d’una trilogia que el director Jason Wise ha dedicat al vi. Es poden veure cada una de les pel·lícules de forma independent perquè no es segueixen. El tercer lliurament de SOMM se centra en el tast a cegues, amb les seves virtuts, les seves dificultats i sobre tot en l’exercici d’humilitat que suposa. En tot el documental hi plana de fons el Judici de París, un esdeveniment històric de l’any 1976 en el que a través d’un tast a cegues, grans sommeliers francesos van puntuar vins californians per sobre dels propis. La trobareu a Prime Video d’Amazon i per entrar en boca aquí en teniu una mostra.

7. Al món del vi no tot són flors i violes. Algunes ampolles són objecte de culte i no sempre es compren per beure’l sinó per invertir-hi, com en qualsevol altre disciplina artística si considerem que fer vi és un art. El documental Sour Grapes és la crònica d’un fascinant cas de frau en el món del vi en el que un estafador va enganyar a milions d’inversors. És la història de Rudy Kurniawan, un ric col·leccionista de vins d’Indonèsia que es va gastar milions de dòlars en vi i també va vendre innombrables ampolles de vi fals. La pel·lícula és del 2016 i la trobareu a Netflix.

8. Finalment parlem de la part més màgica del vi que és el centre de L’invisible. Un documental de Sergey Tsoller que recorre Alsacia per parlar amb viticultors sobre què és el que fa que un vi sigui un bon vi. De les emocions que provoca, de les energies del terroir, en definitiva de la part invisible, intel·lectual i màgica amb la que treballen les persones que fan vi. El podeu veure seguint aquest enllaç i aquí en teniu un tast.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa