Inscriure’s al tast per parelles de Vila Viniteca sembla que sigui el primer dels reptes a superar d’entre les proves del concurs. El cert és que sempre s’omplen en temps rècord, i si bé en les darreres edicions s’havia trigat vora entre els cinc i sis minuts, enguany ha baixat la mitjana i segons confirma la distribuïdora, les places per participar a la competició s’han esgotat en menys de quatre minuts.
Aquest 2023 celebren la 15a edició d’una trobada que tornarà a instal·lar 120 parelles (240 participants) a l’interior del Casino de Madrid. Coincidint amb el diumenge 12 de març, aficionats, amants del vi i professionals del sector tindran l’oportunitat de coronar-se al cim d’aquest concurs que premia els guanyadors amb xecs de més de quatre xifres. La parella millor qualificada de l’edició s’endurà 30 mil euros, i seran 7 mil per a la segona classificada i 3 mil per la tercera.
El concurs
El tast s’estructura en dues fases. D’entrada, a la prèvia, cada parella ha de consensuar respostes per determinar el màxim de detall de set vins són a partir d’un tast a cegues. Demanen que s’identifiqui origen, raïm, elaborador o marca, entre altres paràmetres. Les deu parelles que més s’apropin a la resposta correcta passen a la fase final i de nou tornaran a enfrontar-se a set vins més i a la mateixa dinàmica.
El podi de la darrera edició
La 14a cita d’aquest esdeveniment va tenir lloc a la Llotja de Mar de Barcelona el 13 de març. I va coronar Boris Olivas, tastador de la Guía Peñín, i Alberto García, sommelier de La Caníbal, a Lavapiés, tots dos de Madrid, com a guanyadors dels 30.000 euros de premi.
En segona posició quedaren classificats Roberto Santana, de Tenerife, i Alfonso Torrente, de Lugo, tots dos viticultors i enòlegs del projecte Envínate. I completant el podi, la parella formada pel francès Didier Sánchez, responsable d’una empresa de neteja i Attila Aranyos, professional del sector de la biotecnologia.
Aquestes tres parelles, juntament amb les altres set que havien arribat a la fase final, van haver d’identificar els següents vins:
- Billecart-Salmon Elisabeth Salmon 2008
- Lagar de Sabariz A Pita Cega 2016
- Pedro Parra Miles 2019
- Domaine de la Côte La Côte 2018
- Cayuse Vineyards Bionic Frog 2018
- Mas Estela Dolç Natural 1990
- Oremus Tokaji Eszencia 2007.