Família Torres impulsa la celebració del Primer Simposi de Viticultura Regenerativa, que tindrà lloc el dia 17 de juny, de 10 a 13 hores, al Vinseum de Vilafranca del Penedès, i serà retransmès en directe per streaming. L’objectiu del certamen és explicar en què consisteixen les pràctiques regeneratives i perquè tenen la potencialitat de mitigar els efectes del canvi climàtic. La viticultura regenerativa es basa en recuperar la vida als sòls imitant la natura. Com més vius són els sòls, més capacitat tenen de segrestar el CO2 atmosfèric i més poden contribuir a frenar l’augment de les temperatures. Alhora, l’acumulació de carboni orgànic en el sòl de les vinyes ajudarà a millorar la salut d’aquests sòls, incrementarà la seva resiliència a l’erosió i la seva capacitat per fer front a la sequera ja que retindran millor l’aigua, i afavorirà la biodiversitat, creant un ecosistema equilibrat i beneficiós per a la vinya i el planeta.

Experts i viticultors nacionals i internacionals compartiran els seus coneixements i experiència en viticultura regenerativa per crear consciència sobre la necessitat d’un canvi de paradigma en la gestió de la vinya, mitjançant la implementació de pràctiques regeneratives que ajudin a contenir la crisi climàtica. Entre els ponents, destaquen noms com Daren J. Doherty, agricultor australià considerat un dels experts mundials en Línía Clau (Keyline), una metodologia que combina la conservació d’aigua i la regeneració dels sòls; Pilar Andrés, investigadora del CREAF, experta en ecologia i biodiversitat del sòl, i Francesc Font, agricultor i enginyer tècnic agrícola, director d’Agroassessor Consultors Tècnics i autor del llibre ‘Arrelats a la terra: propostes per a una viticultura regenerativa’.

La vinya fomenta la presència d'una gran biodiversitat | Família Torres
La vinya fomenta la presència d’una gran biodiversitat | Família Torres

Miquel Torres Maczassek, cinquena generació de Família Torres, explicarà també el compromís amb la viticultura regenerativa que ha adoptat recentment per intensificar la seva lluita contra el canvi climàtic. El celler familiar està portant a terme un ambiciós pla agrícola per implementar pràctiques regeneratives en més de 500 hectàrees de vinyes ecològiques a Catalunya. Segons Miquel Torres: “La viticultura regenerativa té l’objectiu d’arribar a un nou equilibri basat en l’increment de la biodiversitat i de la matèria orgànica de forma natural. Permet capturar el CO2 acumulat a la troposfera i fixar-lo en el sòl, contribuint així a frenar l’escalfament global. Les vinyes amb sòls regenerats poden adaptar-se millor al canvi climàtic i ajudar a mitigar-ne els efectes”. I afegeix: “Amb la celebració d’aquest simposi, volem que altres viticultors i cellerers entenguin la potencialitat d’aquest tipus de viticultura per convertir les vinyes en grans embornals de carboni i frenar l’escalfament global. Per a nosaltres, és l’única viticultura que té sentit en un context de canvi climàtic”. 

Des de fa més de deu anys, Família Torres dedica esforços i recursos per adaptar-se al nou escenari climàtic i contribuir a mitigar-ne els efectes, reduint la petjada de carboni i, més recentment, compensant les emissions amb projectes com la reforestació de la Patagònia xilena, les tecnologies CCR (Carbon Capture Reuse) i les pràctiques regeneratives, que tenen com a objectiu de segrestar el CO2 atmosfèric.

Nou comentari