VadeVi
Vilarnau vol ser totalment ecològica el 2019
  • CA
Damià Deàs, gerent de Vilarnarnau en l'inici de la verema
Damià Deàs, gerent de Vilarnarnau en l’inici de la verema

!--akiadsense-->

La cava de Sant Sadurní d’Anoia va començar la seva conversió de cultiu tradicional a ecològic l’any 2013 i el 2016 Vilarnau va obtenir la seva primera collita ecològica. El 2019, Vilarnau donarà un pas més i preveu elaborar els seus caves de llarga criança 100% ecològics.

En paraules de Damià Deàs, gerent i enòleg de Vilarnau, “la decisió de caminar cap a una viticultura ecològica va començar fa alguns anys quan es va realitzar una important analítica de sòls i de la fulla, en la qual a més de certificar els paràmetres de nitrogen i potassi, es va detectar una baixa presència de microorganismes, bacteris i llevats. En aquell moment es va prendre la decisió de canviar la forma d’actuar respectant aquell sòl i es va començar a treballar d’una manera més sostenible i ecològica. Així, vam començar a utilitzar adobs ecològics procedents de compost vegetals certificats”.

Quant a les varietats, algunes parcel·les de macabeu s’han vist amenaçades pel fong (mildiu), però s’ha aconseguit evitar sense l’aplicació d’herbicides, ni sulfats químics. De forma molt mesurada s’utilitza “brou bordelès”, així com feromones de confusió sexual per evitar l’arna. Per la seva banda, altres varietats han tingut una maduració molt bona i equilibrada, gràcies a la reserva d’aigua d’aquest any i a les fresques nits d’estiu.

Vilarnau es fixa com a objectiu per el 2019 “tenir tots els seus caves amb la certificació de producte ecològic-vegà”, segons preveu Damià Deàs. Actualment, la col·lecció ecològica la conforma el cava Vilarnau Rosé Delicat i el vi “Capricis” de Vilarnau, elaborat amb xarel·lo. La verema és nocturna i es perllonga des de mitjans d’agost fins la meitat de setembre “per evitar les altes temperatures”. La resta es realitza manual i diürna.

En l’actualitat, Vilarnau compta amb 60 hectàrees, entre vinya pròpia i controlada, on s’apliquen tècniques de viticultura de precisió i que tenen certificació ecològica. Actualment, els caves de llarga criança de Vilarnau, elaborats amb el menor impacte possible sobre la natura, estan presents en 50 països i les seves principals destinacions són Suècia, Regne Unit, Holanda, Bèlgica i Lituània.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa