VadeVi
Els Vinari i la mort de Miquel Àngel Vaquer, les notícies més llegides del 2020

L’any 2020 ja s’ha acabat. Durant aquests 365 dies, Vadevi ha informat del dia a dia dels vins catalans: de les novetats del sector, de les polèmiques que han sacsejat el món del vi -i del cava!-, i hem publicat nombrosos reportatges i notes de tast. A continuació us mostrem quines han estat les notícies que més us han interessat a vosaltres, els lectors. Aquestes són les deu notícies del Vadevi més llegides durant el 2020.

La notícia més llegida d’aquest 2020 a Vadevi és la llista dels millors vins de l’any dels Premis Vinari. En aquest article s’hi detallen els guardonats amb Vinari d’Or, de Plata i de Bronze; els Grans Vinaris, el Premi Vinari Vins i Licors Grau a la Trajectòria Professional en el Món del Vi 2020, el Premi Vinari AGBAR al Millor Projecte Ecològic 2020, el Premi Vinari a la Tradició Vitivinícola de Catalunya 2020, el Premi Vinari Euroselecció Riedel al Millor Celler 2020, el Premi Vinari Varias Impressors a la Millor Etiqueta 2020, el Premi Vinari Petrolis Independents al Millor Tastador del 2020, el Premi Vinari al Millor Projecte Enoturístic 2020 i el Premi Vinari al Millor Vi amb Solera 2020.

Les millors imatges dels Premis Vinari 2020
Les millors imatges dels Premis Vinari 2020 | Jordi Play

!--akiadsense-->

Miquel Àngel Vaquer, de 36 anys, impulsor amb els seus germans del celler familiar Casa Mariol de Batea, va morir dilluns 30 de març a Reus com a conseqüència del coronavirus. Llicenciat en Comunicació Audiovisual va capgirar el món del vermut associant-lo a un disseny modern que va revitalitzar el sector i va ser un dels responsables del ressorgiment del vermut a Catalunya.

Miquel Àngel Vaquer
Miquel Àngel Vaquer | Instagram

!--akiadsense-->

Pere Llopart va morir dimarts 1 de desembre a l’edat de 91 anys. Tot just feia 12 dies participava a la presentació de gelats i va fer de cicerone de la consellera d’agricultura Teresa Jordà en aquesta presentació. En l’última setmana no s’havia trobat bé i tot just la tarda de dimarts va morir sense que ningú de la família s’ho esperés, segons van explicar a Vadevi fonts del celler.

Pere Llopart i la seva esposa Jacinta
Pere Llopart i la seva esposa Jacinta | Llopart

!--akiadsense-->

Reportatge publicat el 17 de febrer, on s’explicava que el coronavirus semblava haver ‘contagiat’ el vi català. El grup vitivinícola català amb més interessos a la Xina és Família Torres. Torres Xina va ser fundada per Miguel Torres SA el 1997. És el segon principal distribuïdor de vi a la Xina, amb oficines a les principals ciutats i més de 400 vins de 13 països en cartera. Compten amb un equip d’uns 220 professionals. Estan situats a Xangai, Beijing, Guangzhou, Chengdu i Fujian. Segons el director general de la companyia, Miquel Torres Maczassek, la crisi del coronavirus està afectant, sobretot, la seva filial a la Xina. I afirmaven que “les vendes han baixat dràsticament el mes de febrer, ja que la majoria dels hotels tenen una ocupació que no arriba al 3% i molts restaurants i bars continuen tancats, i els que han decidit obrir pràcticament no tenen clients. A més, la gent només surt a comprar aliments de primera necessitat”.

El coronavirus també afecta el sector del vi
El coronavirus també afecta el sector del vi | Pixnio

!--akiadsense-->

Els prestigiosos Decanter World Wine Awards 2020 va fer públic al setembre els seus resultats. Durant el mes d’agost, 116 dels millors experts en vi del món, inclosos 37 Masters of Wine i nou Master Sommeliers, van tastar 16.518 vins sota estrictes pautes de seguretat Covid. Aquest jurat va atorgar 50 mencions Best in Show, 178 medalles de platí, 537 medalles d’or, 5.234 medalles de plata i 7.508 medalles de bronze.

Finca Grans Muralles
Finca Grans Muralles | Família Torres

!--akiadsense-->

Ha estat el primer cop en els últims sis anys que el ‘Vigneron de l’année’ de la revista Omnivore no és francès. Aquest 2020 i en ple confinament aquesta publicació ha triat Ton Rimbau, del celler Porcellànic, per donar-li aquest títol. Omnivore és una publicació en paper però que per la crisi de la Covid-19 ha sortit via online. I és precisament en aquest número on hi trobem un reportatge sobre la feina de Rimbau. Es parla de vins “connectats amb la natura” i ell mateix es defineix com a “permaviticulturor”: el que cuida les persones, la resta de la natura i té present els drets sobre el planeta de les properes generacions.

Ton Rimbau, millor vinyater de l'any
Ton Rimbau, millor vinyater de l’any | Frank Juéry per Omnivore

!--akiadsense-->

Cameron Díaz i Katherine Power han encarreguat el seu vi blanc Avalin al celler del Garraf Can Ràfols dels Caus. Molt s’havia especulat sobre quin devia ser l’elaborador quan l’actriu americana va anunciar el passat mes de juliol que treia un vi fet amb raÏm català. Des del mateix celler van explicar en un comunicat que durant la seva visita a Can Ràfols del Caus, Diaz i Power van tenir l’ocasió de tastar diferents vins del celler i “van quedar sorpreses per la versatilitat de la varietat xarel·lo”.

Alexandra Manovel, responsable d'exportació del celler, Katherine Power, Carlos Esteva i Cameron Diaz a Can Ràfols dels Caus
Alexandra Manovel, responsable d’exportació del celler, Katherine Power, Carlos Esteva i Cameron Diaz a Can Ràfols dels Caus | Cedida

!--akiadsense-->

Els SAKURA Japan Women Wine Awards són un premis que atorguen les dones de la indústria vitivinícola japonesa als vins d’arreu del món que estan disponibles pels consumidors en supermercats, botigues de vi i portals on-line del Japó. En l’edició de 2020 han participat un total de 560 jutgesses que han avaluat un total de 4.333 vins provinents de 29 països. D’aquests vins presentats, 256 han estat guardonats amb el “Doble Or”, 957 amb Or i 836 amb Plata. Els vins catalans han aconseguit un total de 69 medalles de les 253 que han anat a parar a cellers de l’estat espanyol. D’aquestes 69 medalles, 5 han estat “Doble Or”, 33 d’Or i 31 de Plata.

Sakura Women Awards
Sakura Women Awards | A ホテル雅叙園東京 Hotelgajoen-tokyo

!--akiadsense-->

L’International Wine Challenge, el concurs de vins que s’autodefineix com el “més influent i rigorosament jutjat del món”, ha anunciat els seus resultats de la 38ena edició celebrada aquest any 2020. Un total de 143 vins, 22 blancs, 47 negres, 1 rosat, 73 escumosos, a més de 3 vermuts catalans han obtingut reconeixements en aquests premis. Per medalles els vins i vermuts catalans han guanyat 5 medalles d’or, quatre per vins negres i una per un escumós rosat, 36 de plata, 58 de bronze i 47 recomanacions.

International Wine Challenge

!--akiadsense-->

La cadena de supermercats Primaprix va desembarcar dimarts 22 de desembre a Barcelona, en concret al barri de Poblenou. Es tracta d’un nou concepte de botigues en el que es poden trobar primeres marques a un preu molt rebaixat. Vindria a ser una mena d’outlet però, enlloc de ser de roba o calçat, és d’alimentació, cosmètica i drogueria. A la botiga, situada a la Rambla del Poblenou amb el carrer de Pere IV, es constata que la secció de vins té una certa importància. Però als seus lineals, amb més de 50 referències, només n’hi ha tres que siguin catalanes. I són en concret tres caves: Anna de Codorníu i els Brut i Brut Nature de Jaume Serra. Però cap vi tranquil.

Vins blancs que es poden trobar a Primaprix, la majoria de la D.O Rueda
Vins blancs que es poden trobar a Primaprix, la majoria de la D.O Rueda | Nerea Rodríguez

!--akiadsense-->

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa