L’any 2019 ja s’acaba. Durant aquests 365 dies, Vadevi ha informat del dia a dia dels vins catalans: de les novetats del sector, de les polèmiques que han sacsejat el món del vi -i del cava!-, i hem publicat nombrosos reportatge i notes de tast. Un any en el que hem estat d’aniversari perquè hem fet 10 anys informat sobre l’actualitat del sector del vi català. A continuació us mostrem quines han estat les notícies que més us han interessat a vosaltres, els lectors. Aquestes són les deu notícies del Vadevi més llegides durant el 2019.
La notícia més llegida d’aquest 2019 a Vadevi és la que llista els millors vins de l’any dels Premis Vinari. En aquest article s’hi detallen els guardonats amb Vinari d’Or, de Plata i de Bronze; els Grans Vinaris, el millor projecte ecològic de l’any, el premi a la millor etiqueta, el premi a la Trajectòria Professional en el Món del Vi, el premi a la Tradició Vitivinícola de Catalunya, el premi Tastador destacat dels Premis Vinari, i el Premi Vinari Euroselecció Riedel al Millor Celler 2018.

!--akiadsense-->
Cava Elyssia Gran Cuvée Brut i Cava Jaume Codorniu Gran Reserva Brut 2013 van aconseguir estar entre els 10 millors escumosos del món del 2019, segons els concurs Effervescents du Monde. A la 17a edició d’aquest concurs hi van participar més de 500 referències d’escumosos de 22 països que van estar valorats per un panell de tast format per més de 100 persones.

!--akiadsense-->
L’Hòstia, la ratafia dels germans Virgili, responsable de marques de vins com el Xitxarel·lo, va tenir dificultats per registrar la seva marca amb el seu logo, una creu blanc sobre fons negre. En un parell de tuits del seu compte oficial, van explicar que l’Oficina Espanyola de Patents i Marques els va negar la marca per considerar que la creu “té un alt valor simbòlic” i per tant estava prohibit. Finalment la marca es va haver de registrar a l’Oficina de Propietat Intel·lectual Europea, que els hi va concedir.

!--akiadsense-->
L’últim anunci de Codorníu, aquest mateix mes de desembre, va aixecar molta polseguera per l’ús de la frase “Ho tornem a fer” a la campanya d’espots de Nadal. Diversos usuaris de Twitter van associar aquest eslògan a la frase “ho tornarem a fer” amb la que Jordi Cuixart va acabar la seva última intervenció durant el judici del Procés al Tribunal Suprem i que també és el títol del seu últim llibre. Així, van acusar la companyia d’independentista i van cridar a no consumir els seus productes. Una versió del clàssic boicot de Nadal al cava català, però en aquesta ocasió centrat en Codorníu.

!--akiadsense-->
Pep Riera, pagès del Maresme i dirigent històric de la Unió de Pagesos, coordinador nacional entre el 1976 i 2000, activista vinculat als moviments ecologistes i també sobiranistes de Catalunya, va fer una crida el mes de setembre al boicot contra les grans empreses i va donar suport a la vaga que es va produir el 5 de setembre, convocada pels sindicats de viticultors (Unió de Pagesos, Associació de Viticultors del Penedès i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya) que van protestar contra la baixada abusiva de preus del raïm, situant-los en els preus que es van pagar l’any 1998.

!--akiadsense-->
El mes d’agost vam entrevistar Isabel Vidal (Sant Saduní d’Anoia, 1964), una de les portaveus de la crisi del preu del raïm per cava. És la responsable sectorial de la vinya i el vi de les Joventuts Agràries i Ramaderes de Catalunya i va ser l’encarregada de llegir el manifest de la primera protesta dels pagesos del cava pel que consideren una rebaixa abusiva. Ens va explicar que amb Unió de Pagesos i amb l’Associació de Viticultors del Penedès estaven decidits a aconseguir superar aquesta crisi conjuntural però que miren més enllà i recorden que el viticultor arreu de Catalunya, també de vi tranquil, sempre ha estat el que ha sortit més malparat del sector.

!--akiadsense-->
La revista nord-americana The Wine Advocate va publicar el 30 d’agost l’article “Spain: Priorat and the Appellations of Cataluña – The Names of the Land and Corpinnat” on el seu tastador per l’Estat espanyol Luís Gutiérrez va fer un repàs de l’actualitat dels vins catalans i en va publicar les seves famoses puntuacions: els punts Parker. Els vins dels Priorat van continuar sent, una vegada més, la nineta dels ulls d’aquest tastador i en aquesta ocasió l’únic vi que va assolir la màxima puntuació ha estat Les Manyes 2016, elaborat pel celler Terroir al Límit de Torroja.

!--akiadsense-->
L’Associación Española de Periodistas y Escritores de Vino van triar, com cada any, els millors vins de l’any i enguany, en l’apartat d’escumosos, el podi va ser per tres caves catalans: Agustí Torelló Brut Nature Gran Reserva Barrica 2014 d’Agustí Torellló Mata, Gramona II Lustros 2011 de Gramona i Kripta 2008 d’Agustí Torelló.

!--akiadsense-->
James Suckling considera que 11 vins catalans són dels 100 millors de l’Estat aquest 2019. El crític nord-americà va tastar 2.000 vins i tal com passa amb les guies espanyoles, pel que fa als catalans els del Priorat són els que més sedueixin. Però el que està clar és que els vins que li agraden més, o si més no els que més l’han impressionat aquest 2019 són els de Rioja. De la llista de 100 vins, 36 són d’aquesta denominació d’origen, seguits dels de Ribera del Duero amb 14 vins.

!--akiadsense-->
Els tastadors de la revista Decanter es van passar l’any 2018 tastant a tort i a dret vins de tot el món. Des dels millors vins de Burdeus, fins als que van trobar a les prestageries dels supermercats. Amb tota aquesta informació van fer moltes tries. Una d’elles és una selecció dels que consideren els millors vins per menys de 15 lliures o 20 dòlars que es poden trobar al Regne Unit i als Estats Units. I en aquesta tria hi van incloure El Sender del celler LaFou de la Terra Alta.

!--akiadsense-->