VadeVi
Els Vinari i el vi amb llaç groc, les notícies més llegides del 2018
  • CA

L’any 2018 ja s’acaba. Durant aquests 365 dies el Vadevi ha informat del dia a dia dels vins catalans: de les novetats del sector, de les polèmiques que han sacsejat el món del vi, hem entrevistat sommeliers, i hem publicat nombroses notes de tast. A més, aquest ha estat un any de noves incorporacions al diari, amb l’arribada de Ramon Roset com a nou cap de redacció i de Jaume Aguadé com a opinador. I a continuació us mostrem quines han estat les notícies que més us han interessat a vosaltres, els lectors. Aquestes són les deu notícies del Vadevi més llegides durant el 2018.

1. Llistat de vins guardonats als Premis Vinari 2018

La notícia més llegida d’aquest 2018 és la que llista els millors vins de l’any dels Premis Vinari. En aquesta notícia s’hi detallen els guardonats amb Vinari d’Or, de Plata i de Bronze; els Grans Vinaris, el millor projecte ecològic de l’any, el premi a la millor etiqueta, el premi a la millor trajectòria professional en el món del vi, i el Premi Vinari Euroselecció Riedel al Millor Celler 2018.

Les millors imtges dels Premis Vinari 2018
Les millors imtges dels Premis Vinari 2018 | Jordi Play

!–akiadsense–>

2. Madrid nega la patent de marca d’un vi perquè duu un llaç groc a l’etiqueta

El mes de juliol l’empresa catalana Lovers Wine Elegance va denunciar que pretenia comercialitzar un vi, sota el nom Allibera’m“>, amb l’objectiu de destinar part de les vendes a la solidaritat amb els presos polítics i exiliats, però que l’òrgan que autoritza les patents i marques a l’Estat espanyol, dependent del govern espanyol, els va notificar la suspensió de la sol·licitud sense dissimular les raons polítiques. L’argument? Que el signe reclamat incorporava un element gràfic que pretenia “simbolitzar els fets i situacions inconstitucionals d’esdeveniments que s’han produït recentment”, en referència al llaç groc.

Etiqueta i contraetiqueta del vi
Etiqueta i contraetiqueta del vi

!–akiadsense–>

3. A la venda el vi català que l’Estat volia censurar

Dos mesos després, al setembre, el vi Allibera’m“> va ser finalment presentat. L’empresa promotora va decidir mantenir el logotip amb el llaç i, a més, hi va afegir la paraula “censurat” sobre un fons groc. Així, el que va fer Lovers Wine Elegance va ser registrar només el nom, però no la imatge. De fet, a la mateixa etiqueta de l’ampolla s’hi pot llegir: “Aquest símbol està censurat per l’Oficina Espanyola de Patents i Marques per considerar-lo un símbol anticonstitucional”.

Dues ampolles del vi 'Allibera'm'
Dues ampolles del vi ‘Allibera’m’ | Nerea Rodríguez

!–akiadsense–>

4. Oller del Mas rebutja celebrar un acte de Somatemps que els havia llogat un espai d’incògnit

El celler Oller del Mas va decidir el mes de març anul·lar una reserva d’un dels seus espais després de saber que era per a la celebració de l’aniversari de l’associació espanyolista Somatemps. Fonts del celler van explicar a Vadevi que la reserva la va fer un particular, amb les inicials F.L. per fer un “acte acadèmic i un dinar per 70 o 80 persones”. Pocs dies després es van assebentar que en realitat es tractava de la celebració de l’aniversari de Somatemps el 15 d’abril.

Oller del Mas
El celler Oller del Mas | ollerdelmas.com

!–akiadsense–>

5. María Lapiedra brinda amb cava aragonès

L’exactriu catalana de cinema per a adults María Lapiedra va brindar al mes d’abril amb cava, però per fer-ho en va escollir un d’aragonès. Es tracta d’un cava fet a Calataiud pel celler Chapillon, i que ells mateixos defineixen com a “premium”. Està elaborat amb un 75% de Chardonnay i un 25% de Macabeu. La pròpia María Lapiedra va ser qui va fer publicitat del cava, penjant una foto a Instagram Stories, on ha mencionat el celler i hi ha escrit: “Per tots vosaltres!”

Cava María Lapiedra

!–akiadsense–>

6. El cava d’1’55

Es tracta d’un reportatge sobre els preus escandalosament baixos d’alguns caves. Durant les festes nadalenques es van veure caves a 1,55 euros, un fet que va indignar a bona part del sector.

Cava a 1'55 €
Cava a 1’55 € | R.F.

!–akiadsense–>

7. Cérvoles Blanc 2016 és el millor vi de Catalunya del 2018

Es tracta de la crònica de l’acte de lliurament dels Premis Vinari 2018, que es va celebrar a l’Auditori de Vilafranca del Penedès el divendres 5 d’octubre. El Gran Vinari d’Or 2018, que distingeix el millor vi català, va ser per Cérvoles Blanc 2016 de Cérvoles Celler. És un vi blanc amb criança, cupatge de macabeu i chardonnay, del qual s’elaboren unes 6.800 ampolles. Cérvoles Celler es troba a La Pobla de Cérvoles, a Les Garrigues.

Tomàs Cusiné i Teresa Jordà
Tomàs Cusiné i Teresa Jordà | Jordi Play

!–akiadsense–>

8. El xef Sergi de Meià: “No vull viure amb por ni sota amenaces”

El xef Sergi de Meià -del Restaurant Sergi de Meià- va patir al mes de setembre d’enguany una campanya espanyolista de boicot contra el seu restaurant per haver dit que participaria en la presentació pública del vi Allibera’m“>, que defensa la llibertat dels presos polítics. Vadevi va entrevistar-lo, i el xef català va confirmar que finalment no seria en l’acte de presentació del vi.

El xef Sergi de Meià
El xef Sergi de Meià | Restaurant Sergi de Meià

!–akiadsense–>

9. Llistat Parker de vins catalans 2018
Aquesta notícia del mes de maig recull tots els vins catalans que apareixen al llistat Parker de l’any 2018, amb la seva corresponent puntuació.
Luis Gutiérrez és el tastador a Catalunya de Robert Parker
Luis Gutiérrez és el tastador a Catalunya de Robert Parker | Margalida Ripoll

!–akiadsense–>

10. El consum de vi català supera a La Rioja als restaurants de Catalunya

Aquesta notícia recull les conclusions que es desprenen de l’informe Nielsen. Una d’elles és que, per primera vegada, el vi català és el més consumit en restaurants de Catalunya per sobre del vi de La Rioja. Totes les denominacions d’origen catalanes durant el 2017 suposen un 35’71% del consum, mentre que el vi de La Rioja suposa un 27’13%. A més, l’informe mostra que l’increment registrat en el consum de vi català respecte el 2016 és del 2’52.

Presentació de les xifres de consum de vi català a Catalunya
Presentació de les xifres de consum de vi català a Catalunya | M.R.F.

!–akiadsense–>

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa