Borda Sabaté (Andorra)

!--akiadsense-->

Els dies 28 i 29 de maig s’han celebrat a Sant Julià de Lòria (Andorra) les Jornades de Vins de Muntanya amb l’objectiu de donar a conèixer els vins que s’elaboren en aquest país. En aquestes jornades s’ha pogut constatar el moment actual del sector vitivinícola andorrà tant a nivell dels seus vins com de les inquietuds i reivindicacions que tenen els cellers.

El sector està travessant un moment on un cop aprovat per part del govern d’Andorra, l’any 2016, el segell de Vi de Qualitat Controlada d’Andorra, sembla que es vol caminar cap a la creació d’una denominació d’origen, però encara no hi ha unanimitat entre tots els cellers, que actualment són cinc, tot i que a les Jornades només en van participar quatre. També està iniciant-se l’enoturisme com una activitat que aporti valor i ajudi a desenvolupar els cellers.

Els cellers andorrans que van participar a les Jornades són Borda Sabaté, Casa Auvinyà i Mas Berenguer tots ells situats a la Parròquia de Sant Julià de Lòria i el celler Finca de l’Any de la Part d’Ordino, que compta amb les vinyes situades a major alçada d’Andorra (1.450 m). El celler absent va ser Casa Beal de Sant Julià Lòria.

Els vins que elaboren aquests cellers, que de manera conjunta no superen les 15.000 ampolles de producció per anyada, són vins dispars i molt marcats per les condicions climàtiques de la zona i per tan, per la seva anyada. Les visites als cellers van deixar palès les dificultats i les dures condicions en que han de treballar tenint en compte que la majoria de vinyes estan plantades en terrasses i costers que s’han guanyat a la forta pendent de la muntanya. La climatologia d’Andorra afavoreix que els vins tinguin unes acideses molt vives, ben equilibrades en alguns vins i desbocades en altres.

Les varietats blanques plantades són riesling, viognier, pinot gris i chardonnay. També hi podem trobar algunes petites plantacions d’altres varietats com l’albarinyo. Les varietats negres dominants són pinot noir, sirà, merlot, cabernet sauvignon i com en el cas del blancs també hi trobem petites plantacions d’altres varietats com el cornalin.

També s’elaboren vins escumosos seguint el mètode tradicional amb les varietats chardonnay i pinot noir.

La conclusió és que la majoria de vins andorrans progressen adequadament però encara els queda un cert camí per recórrer per arribar al nivell de qualitat que els faci guanyar el reconeixement al qual aspiren.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa